Miért ajánlja minden szakember a rendszeres karbantartást?

Elképzelhető, hogy egy eldobó társadalomban élünk, hiszen tökéletesen működő televíziókat, PC-ket és lakberendezéseket is találni a helyi önkormányzat újrahasznosítási pontjánál, de kevesen gondolnak arra, hogy van aki  a családi autót is képes eladni, csak mert olajcserét igényel. Ilyet viszont nem szabad tenni, ezért a berendezések rendszeres szervizelését és karbantartását tekintjük jó befektetésnek.

Intézkedések amiket meg kell tennünk a cirkó helyes működéséért

Néhányan ugyanazt a nézetet vallják amikor a kazánra és a központi fűtésre kerül a sor, és  sajnálatos módon amikor felszerelik a cirkókat, el is felejtkeznek annak létezéséről és már csak akkor vesznek róla tudomást amikor meghibásodik és ki kell cserélni. A számítások is azt mutatják, hogy hosszútávon sokkal jobban jár akkor, ha rendszeresen karbantartja cirkóját, mintha alkatrészt cserélne, vagy egy teljesen új berendezést építtetne be. Az új cirkó nagyjából 1500 euróba fog kerülni, míg az évenkénti karbantartás csak néhány ezer forintba fog kerülni, így a rendszer 15 és 35 év közötti működési élettartamot biztosít, szemben a kettő-hárommal, ha hanyagolja az ellenőrzést és a karbantartást.

Rendszeres karbantartás

Rendszeres karbantartás

A kazán- és központi fűtési rendszerek legnagyobb problémája, ironikus módon, hogy könnyű őket takarítani. Akár hiszi, akár nem, az iszapnak, a felgyülemlett fémtartalmú részecskéknek (amelyek tankokban és csővezetékekben telepednek le) a kitakarítása és eltávolítása a legfontosabb feladat a cirkó karbantartásnál. A tisztítás az első olyan eljárás tehát, amelyet minden karbantartásnál elvégeznek. A preventív karbantartás a legköltséghatékonyabb, ezért kémiai inhibitorral feltöltjük a rendszert, amely megakadályozza a korróziót vagy a vízkőképződést. Ez természetesen nem egyszeri eljárás. Az inhibitor koncentrációját rendszeres időközönként ellenőrizni és karbantartani kell, és az éves karbantartás ideális idő erre. Ez különösen fontos olyan helyeken, ahol kemény a víz.