Hogyan károsíthatja a magas víznyomás a lakás csőrendszerét?

– és mit tehetsz az ügy érdekében?

Senki sem szeret zuhanyozni, vagy lemosni a gépjárművét alacsony víznyomással, de a magas nyomás luxusának bizony ára van. Továbbá minden 10 percenkénti magasnyomású vízhasználat mellett elfolyhat 24 – 100 L víz, ami bizony borsos számlát eredményezhet. Minél nagyobb a víznyomás, annál nagyobb stresszt helyez a csőrendszerre, és annál gyorsabban öregszik, használódik el a rendszer. A magas nyomás a háztartási gépeinket is károsíthatja, mint például a mosogatógép, mosógép és egyéb háztartási eszközök.

Víznyomás: mi az, ami túl magas?

Általánosságban 60 PSI -4,1 bar felett már igen magas nyomásról beszélünk, a legtöbb háztartási gépnek az ideális nyomás az valahol 45 és 55 PSI között van.

A magas nyomás tudja károsítani a csöveket?

Igen, abszolút. Roncsolhatja a csöveket, továbbá megnövelheti a csőtörés esélyét, szivárgásokat okozhat a rendszerben, és úgy komplettan a teljes élettartamát is csökkentheti.

Túl magas a víznyomás hogyha:

  • kopogó hangot hallat a hirtelen átfolyó víz
  • ömlő toalettel találkozunk
  • bizonyos időközönként önmagától vizet szivárogtató csap, ami szintén utalhat túl magas nyomásra

Ha önnek vagy hozzátartozója bármelyik fenti jelet vagy jeleket tapasztalja, keressen fel szakembert, aki le tudja majd mérni a rendszerben lévő nyomást és további instrukciókkal fog tudni szolgálni.

Hogyan szüntessük meg a magas víznyomást általában?

A magas víznyomás diagnosztizálása után gyakran egy nyomás szabályzó szelep beépítése megszüntetheti a problémát, ennek előnyei:

  • Spórolhat a vízszámlán, akár 30% vízfogyasztás csökkenés
  • Automatikusan csökkentheti a magas nyomást egy jobban funkcionáló szintre
  • Rendszer szintű, lényegesen hosszabb élettartam.