Lerakodás problémája van a központi rendszerben?

Nem hatékony központi fűtési rendszer miatt szenved? Olyan radiátorai vannak, amelyek nem melegszenek rendesen? Zajos a rendszer? Vagy esetleg folytonosan cserélnie kell a kazán alkatrészeit? Ha igen, akkor nagy az esély arra, hogy felhalmozódott az iszap.

Az iszaposodás hatásai

A magnetit, amelyet általában iszapnak neveznek, az a fekete anyag, amely a központi fűtési rendszer csővezetékéből származó oldott és rozsdás fémből áll. Akkor keletkezik, amikor a levegő és a víz reagál a vaselemekkel – például a rendszerben lévő víz reagál a radiátorok belső acéljával. Mivel a magnetit nehezebb, mint a víz, gyakran a fűtőtestekben és a csővezetékekben települ alacsonyabb szinteken, például földszinteken és pincékben. És ha hagyják felépülni, pusztító hatással lehet a kazánra és a rendszerre. Vigyázzon az iszap gyakori jeleire, beleértve a következőket: a radiátorok felül forrók, de alul hidegek, a radiátorokat gyakrabban kell légteleníteni, a radiátorok csővezetékei felmelegednek, de maguk a radiátorok nem, néhány radiátor nem melegszik fel a kívánt hőmérsékletre, még akkor is, ha a hőmérsékletet felviszik, a kazánszivattyú szivárog vagy meghibásodik, a kazán alkatrészeinek eltávolításakor/cseréjénél tele vannak szennyeződésekkel, az áramlás forró, de a visszatérő hőmérséklet langyos vagy hideg.

Ha hagyják, hogy az iszap felhalmozódjon, korlátozhatja a víz áramlását a csővezetéken át, mivel elkezdi elzárni a csövet. Ennek orvoslása különösen költséges lehet, ha elzárja a hőcserélő csöveit. Míg sok új kazán keskeny csövű hőcserélővel rendelkezik a jobb hatékonyság érdekében, ez egy kétélű kard. A keskeny csövek kiszolgáltatottabbá teszik őket az elzáródásokkal szemben. És ha az iszap hatással van rá, akkor a hőcserélőt valószínűleg ki kell cserélni. A rendszerben található magnetit fokozza azokat a problémákat, amelyek radiátorok, alkatrészek vagy akár teljes kazánok cseréjét tehetik szükségessé. A blokkolt kazán túlmelegszik, ami teljesen leáll.