Miért ad ki a radiátor furcsa zajokat?

Valójában elég gyakori, hogy a radiátorok némi zajt bocsátanak ki, de nem mindegyik miatt kell aggódnia. Valójában gyakran kisebb teendőket is elvégezhet a zaj megakadályozása érdekében.

Milyen zajokat hallhat a radiátorból?

Sípoló zaj: Ez a zajtípus akkor fordul elő, ha a víz átfolyási sebessége a radiátoron túl magas. A probléma megoldásához kapcsolja be a radiátort az óramutató járásával megegyező irányba teljesen elcsavarva. Ketyegő hang: teljesen normális, ha van egy ketyegő radiátora – ez egyszerűen a radiátor felmelegedését vagy lehűlését jelző zaj. A zaj néha a padló alatt hallatszik. Ez valószínűleg annak a következménye, hogy a csövek kitágulnak és dörzsölik a padlót, vagy a gerendákat. Általában azonban ez nem okozhat aggodalmat. Dobogó hang: ezt a fajta zajt a termosztatikus hűtőszelep helytelen felszerelése okozhatja. Ha át kellett helyeznie a radiátort, vagy ha új állapotban volt telepítve, akkor a probléma az lehet, hogy a szelepeket helytelenül cserélték le vagy szerelték fel. Érdemes lehet ezt újra megvizsgálni, ha nem talál másik forrást a problémára.

Fröcsögő hang: Ez a fajta hang is szintén gyakori előfordulású, ám szerencsére általában extra segítség vagy szakértelem nélkül javítható a probléma. A megfelelő eszközökkel néhány perc alatt megállíthatja az irritáló fröcsögő hangot. A sok zajt kibocsátó radiátorban valószínűleg a levegő csapdába esett benne. A probléma diagnosztizálásához kapcsolja be a radiátort és egy idő után tapogassa meg annak hőmérsékletét. Ha az alján forró, a tetején pedig hideg, akkor légteleníteni kell. A radiátorok légtelenítése szabadíthatja fel ezt a levegőt és megakadályozhatja a zajokat. A légtelenítéshez csupán egy radiátor kulcsra van szüksége. Ha a radiátorokat gyakran légteleníteni kell, valószínűleg szivárog a központi fűtés és a vízvezeték rendszer. Ezt a problémát kell találni és orvosolni kell. A javítás után adjon hozzá korróziógátlót a központi fűtési rendszerhez, hogy elkerülje a probléma megismétlődését.