Megújuló energiaforrások az uszoda melegítéséhez

Az úszómedencék kétségkívül luxuscikkek nagyon sok országban, és csak nagyon kevesek engedhetik meg maguknak. Ez nemcsak az üzembe helyezés költségeinek köszönhető, hanem talán ugyanolyan fontos az egész évben történő üzemeltetés magas költsége.

Melegítési minták

A medence vízmennyiségének melegítése nagyon költséges lehet. Ez gyakran csak néhány hónapra korlátozza használatát a nyár folyamán. Az első dolog, amit mondanunk kell az az, hogy a legtöbb kültéri medencét télen nem fűtik, míg a fedett medencéket egész évben fűthetik. Ne feledje, hogy a víz hőmérséklete és a külső környezeti hőmérséklet közötti különbség pontosan meghatározza, hogy mennyi energia szükséges a medence melegítéséhez. Kültéri medence esetén télen, amikor a külső hőmérséklet alacsonyabb, a medence gyorsabban veszíti el a hőt. Ezzel szemben nyáron, ahol a víz és a külső hőmérséklet viszonylag jól illeszkedik, kevesebb fűtésre lesz szükség. Ebben az esetben nagyon kevés értelme van télen a kültéri medence felmelegítésének, mivel a medence majdnem ugyanolyan gyorsan el fogja veszíteni a meleget, mint ahogy felmelegíti. A medence melegítésének képességét inkább az úszási szezon meghosszabbításához kell kihasználni, ha potenciálisan hozzáadunk egy hónapot a szezon elején és egy hónapot a szezon végén.

A fedett medence esetében ez kissé eltér, mivel a fűtési igény maga a medence tényleges használatától függ. Például, ha csak a hétvégén használja a medencét, akkor nincs értelme a fűtést egész héten bekapcsolva tartani. A víz melegítéséhez szükséges energiamennyiség és a medence hővesztesége közvetlenül összefüggenek. Ennek eredményeként érdemes lehet biztosítani, hogy a gáz- és olajkazánok csak péntek este kezdjék el fűtést, és vasárnap kapcsolják ki a fűtési költségek csökkentése érdekében. Még akkor is, ha egész héten melegszik, nagyon fontos egy medence takaró használata, hogy megőrizze a hőt és csökkentse a szükséges fűtés mennyiségét. Ha van egy megújuló medencerendszere, például a Solar Thermal, akkor sokkal megvalósíthatóbb lesz az úszómedence hőmérsékletének 28 fok körül tartása.