Készen áll az otthona a vészhelyzetekre?

Mindannyian tudjuk, hogy mindig jó ötlet, ha van egy tervünk, arra az esetre, amikor a dolgok rosszra fordulnak. Akár beltéri, akár kültéri probléma legyen, az Ön és családtagjai biztonságának mindig elsőbbséget kell élveznie, tehát itt van, amit tudnia kell otthonáról vészhelyzet esetén.

Mi a teendő?

Győződjön meg róla, hogy ismeri a legkönnyebb és legakadálymentesebb utat az összes ajtóhoz és ablakhoz. Nyilvánvalónak tűnhet, de a bejárati ajtót a vészhelyzettől függően előfordulhat, hogy nem érik el. A mindennapi élet zavara miatt nem könnyű mindent számon tartani, de nagyon fontos, hogy a menekülési útvonal mindig tiszta legyen. Ha víz, elektromosság vagy gáz problémái vannak, akkor a legjobb dolog, amit megtehet a biztonságának megőrzése érdekében az, hogy lekapcsolja ezeknek az ellátását, mindaddig, amíg ez a művelet nem veszélyes. Fontos ugyanakkor megismerni az otthonunk kulcsfontosságú területeit, mivel ez segíti a szakembert a vészhelyzet sokkal gyorsabb diagnosztizálásában és megoldásában. Ha bárhol a lakásban gázszagot észlel, vagy ha a vízszint veszélyessé válik, ügyeljen arra, hogy tartózkodjon biztonságos távolságra az érintett területtől és keressen szakmai segítséget. A víz és az áram veszélyes keverék, éppen ezért rögtön szakemberhez kell fordulni mielőtt bármihez hozzányúl.

Nagyon fontos, hogy családja vagy partnere ugyanolyan jól ismerje a tervet, mint ön. Ha minden egy személyen múlik és a vészhelyzet anélkül a személy nélkül következik be, pánikot kelthet a család többi tagjában. Érdemes összerakni egy olyan mappát, amely mindenki számára elérhető, kényelmes helyen van és amelyben megtalálható a sürgősségi ügyeletek száma az Ön területén, valamint a megteendő legfontosabb lépések, valamint a legközelebbi útvonal a házból az utcára. Az is jó ötlet, hogy havonta megvitassuk, mit kell tenni vészhelyzet esetén, különösen, ha gyermekeket gondozunk és világossá tehetjük számukra is, hogy a vészhelyzeteknek nem kell ilyen félelmetesnek lenniük a megfelelő felkészülés után.