Mi a táv melegellátás és melyek a problémáik?

A táv melegellátás távfűtésként is ismert, amelyek a távfűtési rendszerek segítségével hőt termelnek egy központosított helyen és elosztják azt több különböző épület között.

A táv melegellátás alapja

A távfűtést egyaránt alkalmazzák a lakossági vagy kereskedelmi fűtés igények kielégítésére. Az ötlet az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia olcsó biztosítása volt még abból a korból, amikor szinte minden épületben fa vagy szén tüzelésű kandallók és kályhák voltak. Mára már, ha a központi fűtés generátor megújuló technológia, és a hulladékhő más forrásokból származik, akkor ez rendkívül hatékony és zöld fűtési lehetőség lehet. A központi fűtés vajon ugyanaz mint a távfűtés? A laikusnak nagyon hasonlónak tűnhetnek a két fűtési technika, de a kettő között van egy egyszerű különbség. A központi fűtés általában csak egy vagy két épületet szolgál ki, amelyek egymás közelében találhatók. A távfűtés azonban nagyobb léptékű, a felhasználókat gyakran sok kilométeres távolságban, ugyanazon hőhálózat szolgálja ki.

A távfűtési energiát általában központosított rendszer állítja elő, legyen az biomassza vagy kisebb rendszerekben, gáz- vagy olajmelegítők. A régebbi rendszereknél egy egyszerű fosszilis tüzelőanyag-kazánt használnak a víz melegítéséhez, amelyet ezután az épület(ek) radiátoraiba küldenek. Az egyik legfontosabb aggodalomra adó ok a távfűtéssel és a központi fűtéssel kapcsolatban is, hogy nem minden esetben ellenőrizhető a fűtés minősége és mennyisége pontosan. Azoknak, akik átalánydíjat fizetnek (azaz ugyanazt a díjat fizetik a fűtésért, bármennyit is használna az egész lakóépület egy-egy lakása), inkább egy ablakot nyitnak a termosztát lekapcsolása helyett, és a helyiségeket sokkal magasabb hőmérsékleten fűtik. Az ideális fűtési forgatókönyv a távfűtés méréssel történik, amely lehetővé teszi a fizetést az ügyfél által felhasznált energiamennyiség alapján.