Valójában hogyan is működnek a hőszivattyúk?

A hőszivattyúk olyan fűtési eszközök, amelyek a hőenergiát továbbítják az ingatlanba vagy az egyes esetekben az épületből kifelé. Több típusa is létezik, ezek közül a leggyakoribbak: a levegő-levegő, a levegő-víz, víz-víz és talajszondás.

Hogyan működik a hőszivattyú?

Ahogyan a nevük is sugallja mindegyik különböző helyről gyűjti be hőt, de a hőenergiát hasonló módon nyerik ki és szivattyúzzák a házba. Úgy működnek, hogy a látens hőt levegőből, talajból vagy vízből nyerik ki és egy kompresszoron keresztül felhasználható hőmérsékletre növelik azt. A hőszivattyúnak van egy ventilátora, amely eloszlatja a hőt levegő hőszivattyú esetén vagy össze van kötve a radiátorokkal. Nyáron a levegő hőszivattyúit fordított irányban is lehet működtetni, hogy eltávolítsák a hőt. A hőszivattyúk indításához csak kis mennyiségű hőenergia szükséges és elegendő csak egy hőszivattyú az összes fűtéshez, amennyiben az megfelelően van méretezve a ház paramétereihez és igényeihez. Egy jó rendszer tervező figyelembe veszi háztartásának fűtési igényeit és ellenőrzi, hogy az ajánlott hőszivattyú elég nagy-e a megfelelő fűtési mennyiség biztosításához. Mivel azonban a hőszivattyúk alacsonyabb hőmérsékleten termelnek hőt, ellenőriznie kell a ház megfelelő hőszigetelését és a radiátorok méretét is.

A hőszivattyú bármikor, bármilyen más fűtési rendszerhez hasonlóan felhasználható. Be tudja állítani a termosztátot és az időzítőt, hogy a hőszivattyú hőt szolgáltasson, ha szükséges. Egyesek szerint hatékonyabb a hőszivattyúk alacsony hőmérsékleten történő folyamatos működtetése télen, de a vélemények megoszlanak erről. A hőszivattyúk 15-20 évig vagy annál tovább is működhetnek, feltéve, hogy megfelelően és rendszeresen karban tartják őket. A hőszivattyú hatékonysága csökkenhet, ha azt nem megfelelően tartják karban. Ajánlott néhány alkatrészt rendszeresen ellenőrizni és megtisztítani.