Miért szerezzen be egy gázkandallót?

Ha olyan fűtési rendszert szeretne, amely karaktert add otthonának, de mindeközben melegíti is a helyiséget, akkor egyértelmű választás egy fatüzelésű kályha vagy kandalló. Azonban a gázkandallók új generációja most népszerű alternatívát kínálnak ilyen téren is.

Fatüzelésű- vagy gázkandalló?

Ahogy a neve is sugallja, ezek a kandalló a fa elégetése helyett gázzal működnek. Gyakran hatékonyabbak a fafűtésnél és hihetetlenül valósághűnek tűnhetnek a legújabb modellek. A gázkandalló előnyei a fatüzelésű kandallókéhoz képest jelentős, anyagi szempontból.  Mindenekelőtt nincs szüksége egy kéményre egy gázkandalló számára, így bárki használhatja, akár egy kémény nélküli helyiségben is feltéve, hogy csatlakozik a gázhálózathoz. A telepítés meglehetősen egyszerű, de ettől függetlenül ezt mindig egy szakembernek kell elvégeznie. Nagyon olcsó az üzemeltetése, mert jelenleg a gáz a legolcsóbb energia. Nyilvánvaló, hogy a fatüzelésű kandallók rusztikus jellege nagy szerepet játszik ezek varázsában, de a modern technológia jelentősen látványosabbá és hatékonyabbá teszi a gázkandallókat is.

A fatüzelésű kandallók magas éghetőségi fokúak, vagyis nagy hőt termelnek viszont, a kandallón belüli hőenergia csak kis százaléka teszi ki a helyiséget. A gázkandallók általános hőátadási hatékonysága általában magasabb, egyes modellek hatékonysága legalább 80%. A gázkandallók könnyebben működtethetők, mint a fatüzelésű kandallók, mert nem kell aggódnia azona, van-e elegendő fa és ha igen akkor, hogy hol tárolja azt. Karbantartás szempontjából minden gáz üzemelésű eszköznek éves igénye van, de ez érvényes a legtöbb fatüzelésű kandallóra vagy kályhára is. Noha a gáz semmi esetre sem egy zöld lehetőség, azonban vitathatatlanul környezetbarátabb a fatüzelésű kandallóknál. A széndioxid és a károsanyag kibocsátása egyre növekvő aggodalomra ad okot az egész világban, így ez is egy fontos szempont lehet a vásárlási döntés előtt.