Miért fontos a szellőztetés a téli időszakban is?

Nagyon jó, ha otthonunk energiatakarékos, de néha mindenkivel előfordul, hogy amikor fűtünk, elfelejtjük a szellőzés fontosságát. Minél jobban szigetelt a ház, annál légmentesebb, de minden ingatlannak friss levegőre van szüksége!

A szellőztetés fontossága

Ha otthonát gyakran szellőzteti, az azt jelenti, hogy kevésbé gyakran találkozik a páralecsapódás és a nedvesség problémáival. A csúnya, visszataszító megjelenés mellett az penész károsíthatja az egészséget is. A beltéri levegőszennyezés sokkal rosszabb lehet, mint a kültéri levegőszennyezés, hiszen beltéren kis helyen él több ember, míg a levegőben jobban elvész a szennyeződés. Minden ablakot ki lehet nyitni, ha nem akarja teljesen, akkor „bukóra” is lehet, és ha kinyitja az ablakot, akkor ez biztosítja majd a friss levegő be- és kifelé történő áramlását. Ha nem szeretné kinyitni ablakait, akkor erre is van egy megoldás, mégpedig a szellőzőnyílás.

A szellőzőnyílás kiváló lehetőség lehet, mivel az ablakok vagy az ajtók kinyitásával ellentétben nem veszélyeztetik az otthon biztonságát és a meleget sem. Különösen megéri szellőzőnyílásokat felszerelni a konyhában vagy fürdőszobában, ahol több gőz képződik. Attól függ, hogy mennyire jól szellőzteti a házát, és van-e egyéb szellőztetési megoldás. Természetesen a szellőzőnyílások nem vonzóak mindenki számára, de vannak más lehetőségek is. A legtöbb esetben a fa ablakokba utólag is beilleszthetők ezek, így megőrizheti a kívánt megjelenést. Ez azonban drága lehet. Alapvető tanácsunk: ha új uPVC ablakokat vásárol, győződjön meg arról, hogy vannak-e szellőzőnyílásai. Nem mindig személyes preferencia kérdése – ha a jelenlegi ablakai már rendelkeznek szellőzőnyílásokkal, akkor az építési szabályok nem engedélyezik az új telepítését. Cserélni kell az ablakokat? Forduljon olyan szerelőhöz, aki minden típusú ablakhoz ért és akinek van tapasztalat a szellőzőnyílásokkal is.