Levegő-levegő típusú hőszivattyúk házmelegítéshez

A levegővel működő hőszivattyúk manapság nagyon népszerű módjai a házak fűtésének, de a legtöbb figyelmet, legalábbis az otthonok esetében, a levegő-víz hőszivattyúk kapják a nedves központi fűtési rendszerek számára. Az ilyen típusú hőszivattyúk meglehetősen hatékonyak, és cserélhetők más hagyományos nedves rendszerekre, nagyon egyszerűen, a radiátorok cseréje nélkül.

RHI (megújuló energiaforrás) hőszivattyúk

Sajnos az RHI jelenleg csak nagy levegő-víz hőszivattyúkhoz érhető el. Feltételezhető, hogy ez azért van, mert sok levegő-levegő szivattyút kizárólag légkondicionáláshoz használnak, és ezt állami finanszírozás szempontjából túl nehéz lenne megkülönböztetni. A levegő-víz RHI finanszírozása meglehetősen nagylelkű, több ezer font áll általában rendelkezésre egy átlagos ingatlanra, 7 éves fizetési periódusra elosztva. Ez nagyon szép ösztönzés! A levegő-víz termelő hőszivattyúk egyik előnye, hogy felmelegíthetik a forró vizet és a központi fűtést. Levegő-levegő hőszivattyúval ezt nem lehet megtenni, és vízigényének merülőforralóra kell támaszkodnia. A merülőforraló nem hatékony módja a víz melegítésének, és a melegvíz számlája legalább kétszerese lesz ebben az esetben, mintha hőszivattyúval fűtött rendszert használna.

Míg az Egyesült Királyságban a legtöbb ingatlan levegő-víz rendszerrel működik, az Egyesült Államokban ennek ellenkezője történik. Miért van ez? Valószínűleg ennek oka az, hogy Amerikában a hőmérsékletek szélsőségesebbek, és sok otthonban nyáron hűtésre, télen pedig fűtésre van szükség. A levegő-levegő hőszivattyúk ugyanúgy hűthetnek, tehát jól alkalmazkodnak egy nagy hőmérsékleti tartományú régió igényeihez. Sajnos, ha egy levegő-levegő hőszivattyút szeretne utólag felszerelni, akkor csatornákat kell telepítenie hozzá. Ez valóban trükkös lehet, és általában nem tűnik túl szépnek, hacsak nem telepítik a ház építésekor, akkor meg lehet oldani, hogy kissé esztétikusabb legyen.