Mit tegyek, ha nem működik megfelelően a melegítés?

A kazánja az otthona szíve és központja – függetlenül attól, hogy felismeri-e vagy sem. Talán ezért nevezik központi fűtésnek. Azonban néha meghibásodáshoz vagy hibához vezethet, hogy valóban értékeljük az értékét, sőt, vegye észre egyáltalán!

Mi a teendő, ha baj van?

Amikor bekövetkezik a szerencsétlenség, és a kazán a szélén áll – vagy rendszeresen elromlik, vagy egyáltalán nem működik, talán szembesül a kérdéssel – folytatja a javítást, vagy csak kicseréli? Először figyelembe kell venni a kazán életkorát. Körülbelül 10 év elteltével a kazángyártók hajlamosak a kazánok széles választékában felhagyni az alkatrészekkel és tartozékokkal – ezáltal a javításokat szinte lehetetlen elvégezni hivatalos vagy jóváhagyott alkatrészekkel. Az idősebb kazán is általában a legkevésbé hatékony. Az életkor előrehaladtával a kazán romlik, és természetesen kevésbé és kevésbé hatékony lesz – csakúgy, mint a legtöbb mechanikus alkatrész esetében.

Minél kevésbé hatékonyak, annál több pénzbe kerülnek, becslések szerint az átlagos háztartások éves üzemanyag-számláinak hozzávetőlegesen 60%-a a kazánra fog kerülni, így van értelme, hogy a legjobb és leghatékonyabb kazán van az otthonában! Az energiaszámlák köztudottan emelkednek minden évben – ami egyre fontosabbá teszi a költségek minél nagyobb korlátozását, ha a kazánod 7 évesnél idősebb – valószínűleg nem egy energiatakarékos, kondenzációs kazánról van szó. A kazán napi üzemeltetésének költségeinek minden bizonnyal nagy szempontnak kell lennie annak eldöntésekor, hogy kifizetik-e a javításokat, vagy harapják-e a golyót és cseréljék ki. A kazán korától eltekintve vannak más nyilvánvalóbb figyelmeztető jelek is, amelyek arra utalnak, hogy a kazán valószínűleg úton van, és tehetne egy újat. Ezek szerint a kazánja gyakran szenved meghibásodásoktól, vagyis gyakran hív mérnököket, vagy gondos Google keresésben vesz részt, vagy stresszesen próbálja megszervezni a munkaszüneti időt, esetleg a javítás érdekében.