Mit tehetünk a dugulások megelőzéséért?

Az ingatlanokban azok korától, jellegétől függetlenül előfordulhatnak dugulások. Természetesen nagyon sok múlik azon, hogy miként használjuk a szanitereket és a lefolyók állapotára ügyelünk-e eléggé. De mégis mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne keserítsék meg makacs dugulások a mindennapokat?

A legfontosabb talán az, hogy kizárólag rendeltetésüknek megfelelően használjuk a konyhai, a fürdőszobai lefolyókat és a toalettet. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet annak veszélyeire, ha oda nem illő tárgyakat engedünk le ezekben.

A hajszálak, a túlzott sampon-, és tusfürdő használat éppen olyan veszélyes lehet, mint az, ha a mosószert adagoljuk rendszeresen túl. A konyhai mosogatás során az ételmaradékoknak a szemetesben van a helye, még így is épp elég zsiradék kerül a lefolyóba, amely akár dugulást is okozhat előbb vagy utóbb. A toalettben semmiképpen ne engedjünk le használt macskaalmot, higiéniai termékeket, vagy hagyományos WC papír gurigát.

Ha a heti takarítás alkalmával a lefolyókba öntünk némi duguláselhárító vegyi anyagot, vagy forró vizet, már azzal is sokat tehetünk a dugulások elkerülése érdekében. Az odafigyelés és a megelőzés a legjobb választás a szaniterek kifogástalan funkcionálása érdekében.