Szabad-e ruhát szárítani a radiátoron?

Noha a ruháink szárítása a radiátoron elég ártatlannak tűnhet első látásra, a szakértők erősen figyelmeztetnek ez ellen. A szakemberek arra kérnek, hogy gondoljuk át kétszer, mielőtt túlterheljük a radiátort ruháinkkal, főleg miután egyre több embert kezelnek, akik az Aspergillus gomba spóráit lélegezték be.

Aspergillus fumigatus

Legtöbbünket nem érintik indokolatlanul ezek a spórák, mivel immunisak vagyunk a gombára, vagy kellően egészséges immunrendszerünk van, amely segít nekünk a fertőzés leküzdésében. Viszont az asztmás betegek, a rákos betegek vagy sérült immunrendszerrel rendelkezők esetében a gomba tüdőaspergillózist okozhat – ez egy olyan állapot, amely rendszeres vizsgálat nélkül helyrehozhatatlan és gyakran halálos kimenetelt okozhat a tüdőben és orrmelléküregekben. Tehát a ruháink radiátoron történő szárítása potenciálisan életveszélyes dolgot jelenthet hosszú távon. Van-e olyan megoldás, amely segít a kockázat minimalizálásában? Az Aspergillosis általában a légzőrendszert (tüdő, légcső és orrmelléküreg) befolyásolja, amelyet az aspergillus fumigatus nevű gombás penész okoz.

A betegség súlyossága számos különféle tényezőtől függ, és az enyhe zihálástól a vér felköhögéséig és szélsőséges esetekben akár halálig is terjedhet. Mint már tapasztalhattuk, néha nincs más lehetőség, mint a ruhákat a radiátoron vagy mellette szárítani, de az egészségünk kockáztatása mellett arra is megvan az esélye, hogy növekszik a fűtési számla emiatt. Ha a radiátorokat ruhaszárításra használjuk, az megnehezíti a kazán munkáját, növelve ezzel a rendszer általános működési költségeit. A radiátor tetejére helyezett ruhák megakadályozzák, hogy a hő kiszivárogjon és melegítse a helyiségeket, tehát a kazánnak fel kell vennie a tempót és több energiát kell felhasználnia – és emiatt több pénzt kell fizetnie – a lakóhely melegítéséhez.