A fűtési szezon előtti teendők a fűtési rendszerrel

Az iskola beindult, a levelek színe változik, és a forró kávé csak nem elegendő ahhoz, hogy megvédje magát a reggeli hideg elől mielőtt munkába indul. Itt az ideje, hogy a fűtési rendszert bekapcsoljuk és megtegyük azokat az intézedéseket, amikre szükség van a fűtési szezon előtt. A termosztát bekapcsolása az egyik ilyen nagyon fontos feladat.

A szénmonoxid mérgezés elleni védelem is fontos

Kapcsolja át a termosztátot hűtéstről a fűtésre, és állítsa be a hőmérsékletet néhány fokkal magasabbra az aktuális szobahőmérsékletnél. Ha egy percen belül nem hallja a változást, húzza le a fedelet, és győződjön meg róla, hogy a vezetékes csatlakozások biztonságosban vannak-e és megfelelően működnek. Ha a csatlakozások tökéletesek, győződjön meg róla, hogy a rendszer áramforrása be van-e kapcsolva. Ha még mindig nem működik, ellenőrizheti a fűtési rendszer ventilátorát, a fúvógépet vagy a hőszivattyút -, de valószínűleg jobb, ha szakembert hív ehhez. Valószínűleg van légszűrő a falon vagy a  mennyezeten lévő szellőzőrács mögött. Cserélje ki ezeket a szűrőket néhány havonta, vagy ha állandó elektrosztatikus szűrője van, akkor megmoshatja és újra felhasználhatja azt.

A szűrők tisztítása vagy cseréje rendszeresen megőrzi a rendszerből származó részecskéket és meghosszabbítja az élettartamát. Ha már itt van, akkor cserélje le a párásító szűrőjét, és állítsa be párásítót is. A kémények szén-dioxid-felhalmozódást, vagy akár apró állatokat is tartalmazhatnak, ezért egy szakembernek rendszeresen vizsgálnia kell ezeket. Rendszeresen tesztelje vagy cserélje ki a szén-monoxid detektort, mivel ez segít megvédeni magát és családját a  “csendes gyilkos” –tól, vagyis a szénmonoxid mérgezéstől. Ha olajforrású fűtőtestje van, , cserélje ki a szűrőt és a fúvókát, és ellenőrizze a tartály szintjét. A gáztüzelésű rendszerektől eltérően az olajforrású fűtőtesteket olajszűrővel, égőfej-tisztítással és nagyon alapos hőcserélővel kell tisztítani, hogy hatékonyan működjenek, mivel az olaj nem ég olyan tisztán, mint a gáz.