Tudtad, hogy 2021-től kötelező a megújuló energiaforrások alkalmazása az új építésű házaknál?

Magyarország az európai uniós tagságából adódóan 2016. január 1-jétől hatályba léptette a „közel nulla” energiaigényű épületekre vonatkozó szabályozást, melynek értelmében az új építésű házak használatbavételi engedélyét már csak azok az ingatlanok kaphatják meg, amelyek megfelelnek ennek a követelményrendszernek. Éppen ezért kijelenthetjük, hogy eljött a megújuló energiaforrások korszaka, innentől kezdve a gázszerelő dolga is más lesz. Az alternatíva kiváló megoldás az energiaszámla mérséklésére, az ökológiai lábnyom csökkentésére.

Mi az a besorolás, ami megfelel a szigorú auditnak?

Tény, hogy meglehetősen intenzív az előírás, de ha belegondolunk, hogy a cél az élhetőbb környezet, és a Föld erőforrásainak megőrzése az unokáink számára, akkor talán nem esik nehezünkre a zöld gondolkodás, ezzel együtt a környezettudatosabb életvitel sem. A regula szerinti minimális ráta a BB besorolás, amivel az összes energiafogyasztás legalább negyed részét megújuló energiaforrások felhasználásával szükséges előállítani. Ehhez a legkézenfekvőbb megoldást a napelemes rendszerek és a geotermikus energiaforrások adják.

Kire vonatkozik pontosan az előírás?

Kivétel nélkül minden olyan ingatlanra, amelyek 2020. december 31. után kerülnek átadásra. Vagyis teljesen mindegy, hogy a gyakorlatban akár a tervezés vagy akár az építési folyamat pár évvel korábban elrajtolt, ha a használatbavételi engedély nincs meg a fent jelzett dátumig, akkor sajnos a korábban elégségesnek titulált CC rangsor már nem lesz elegendő a jóváhagyáshoz. Sőt a rendelet közel sem csupán az újépítésű objektumok privilégiuma, kiterjesztették a jelentős felújítási munkálatok körére is. A jogszabályok értelmében pedig egy rekonstrukció akkor minősül jelentősnek, ha az ingatlant határoló szerkezetek legalább 25 százalékát érinti a tatarozás. Az energiatakarékos életmód kialakítása kétségkívül közös ügyünk, és meglehet, hogy egyéni szinten nem tűnik annyira számottevőnek a megspórolt mérték, de a felhasználók számával és a hosszú évtizedekkel generált függvények bizony már más képet mutatnak.