A fatüzelésű kályhákról…

A fatüzelésű kályha hatékony módja a ház felmelegítésének, és általában jellegzetes, rusztikus stílusú ami miatt nagyon sokan kedvelik.

A fatüzelésű kályhák igazán hatékonyak

Mivel a fatüzelésű kályhák irányított, sugárzó hőt árasztanak minden irányba, a kályhák háromszor annyi meleget hozhatnak létre, mint a nyitott kandallók ugyanazon mennyiségű tüzelőanyagot elhasználva. A fatüzelésű kályha olcsóbb, mint az olaj, a gáz vagy a villamos energia, így több ezer forintot takaríthatnak meg a háztulajdonosoknak az éves fűtési számlákon. A fa viszonylag szén-semleges, összehasonlítva a fosszilis tüzelőanyagokkal, például a földgázzal, a propánnal és a szénnel. A napenergia vagy a szélenergia termelésénél viszonylag hosszabb időt vesz igénybe, de mivel sok fafajta viszonylag gyorsan növekszik, egyes szervezetek a fát megújuló erőforrásként osztályozzák.

A fa előkészítésétől a tűz táplálásáig és a kémények sepréséig a kályhák használatához és karbantartásához egy kicsit több erőfeszítés szükséges. Vannak, akik értékelik ezeket az egyszerű, fizikai kihívásokat. Mások olyan rendszereket részesítenek előnyben, amelyek nem igényelnek ennyi fizikai munkát. Minden télen bőséges mennyiségű tiszta, száraz fára van szüksége. Ennek megvásárlása költséges lehet és a darabolás és tárolás időigényes lehet. Ezen kívül viszonylag száraz helyre van szüksége ahhoz, hogy a fát egy tél alatt biztonságosan tárolni tudja. Az évek során a fatüzelésű kályha több pénzt takarít meg Önnek, mint más hőforrások, de eltart egy ideig, amíg a megtakarítás meghaladja a kezdeti költségeket. A telepítési folyamat fontos része, hogy a tűzhelyhez megfelelő helyet találjon. Minden fatüzelésű kályha megköveteli a kémény könnyű hozzáférését. Ezért sok fatüzelésű kályha-felhasználó úgy dönt, hogy falába vagy egy már meglévő kandallóba telepíti az övét. A fatüzelésű kályhák ugyanakkor egyenletesen melegítik a helyiséget, amikor viszonylag központi helyet foglalnak el.