A levegő-víz típusú hőszivattyú előnyei és hátrányai

A levegő-víz hőszivattyú levegőfűtő és levegőhűtőként, valamint vízmelegítőként is működik. Ez kevesebb készüléket és alacsonyabb elektromos költségeket tesz lehetővé. De ez valóban szükségszerűen előnyös, vagy jobb lenne, ha a nap végén elválasztaná ezeket a rendszereket?

Előnyök és hátrányok

A legkézenfekvőbb előnye a levegő-víz típusú hőszivattyúnak az az, hogy a víz melegítéséhez már nem kell másik rendszert telepítenie. Alapvetően az történik, hogy a levegő hőszivattyúja meleg víz előállításához újrahasznosítja a légszivattyú hűtőközegében csapdába eső hőt. Ez azt jelenti, hogy melegvíz mentes, mert a rendszer fűtési és hűtési funkcióinak melléktermékét használja melegvíz előállításához. Mivel a levegő hőszivattyúk általában energiahatékonyak, nem kell aggódnia az energiaszámlájának gyors növekedése miatt, e hozzáadott funkció következtében. A levegő-víz típusú hőszivattyú egyik másik előnye az, hogy egyedi felszerelése csökkenti a közüzemi és üzemeltetési költségeket a szokásos hőszivattyúval és a melegvíz fűtővel szemben.

Az előnyök mellett viszont természetesen hátrányai is vannak ennek a megoldásnak. Egyrészt a levegő hőszivattyúi csak olyan helyeken hatékonyak, ahol a hőmérséklet ritkán esik 5 fok alá. Ha valahol nagyon hidegek a telek, akkor észreveheti a hőszivattyú-rendszer hatékonyságának jelentős csökkenését. Ezt a logikát szem előtt tartva előfordulhat, hogy nincs elég forró víz, ha a levegőforrás hőszivattyújának fűtési képessége sérült. További hátrány az, hogy ha a rendszer leromlik, akkor nemcsak az AC funkciói lesznek károsak, hanem a vízmelegítés képessége is. Az is előfordulhat, hogy a tél kellős közepén a hidegvizes zuhanyzás is el kell elviselni, mert a szivattyúfűtés nem működik úgy, ahogy kellene. Mindenképpen érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy megéri-e ez a levegő-víz típusú hőszivattyús megoldás vagy sem.