Fával fűtés okosan – Mit érdemes tudni róla?

Ma már rengeteg helyen van központi fűtés vagy valamilyen modern fűtési megoldás. Azonban sokan még mindig a régi jól bevált módszerhez folyamodnak, ami nem más, mint a fával való fűtés. Ha mindenáron ezzel szeretnénk fűteni, akkor pár dolgot nem árt tisztázni.

A fával való tüzelést is lehet igazán hatékonnyá tenni, ha az ember tisztában van pár dologgal. Ilyen például a fatípusa, hisz némelyik fa fajta sokkal alkalmasabb a fűtésre, ezért érdemes ezeket választani. Ilyen például a tölgy, gyertyán vagy bükk. Azt sem árt tudni, hogy ha a fa, több, mint húsz százalékos nedvességtartalommal rendelkezik, akkor nem lehet vele tüzelni. Természetesen ebben az esetben is van megoldás, még pedig a fa kiszárítása. Ez akkor igazán hatékony, ha a fát kisebb darabokra aprítja, mivel így sokkal gyorsabban szárad ki. Ha már a nedvességtartalmat említjük, akkor nem mehetünk el szó nélkül az alacsony nedvességtartalommal rendelkező tüzelőanyagok mellett sem, mint a pellet vagy a fabrikett. Ezek esetében a minőségi szabványokat kell szem előtt tartani.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy a nem megfelelő fatípus kiválasztásával az ember könnyen növelheti a károsanyag kibocsátást mértékét. A fával való fűtésben egyik legbosszantóbb dolog, hogy időbe telik mire begyullad, ráadásul folyamatosan táplálni kell a tüzet. A másik komoly problémát a füstelvezetés jelenti, hiszen, ha nincs megfelelően megoldva, akkor könnyen veszélybe kerülhetnek a család tagjai. Azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy nem csak a füst, hanem a szén-monoxid is komoly veszélyt jelent. Sajnos nem csak a fával való fűtés esetén jelent komoly veszélyt, ez a színtelen, szagtalan gáz, ezért nagyon fontos, hogy védekezzünk ellene, legalábbis tisztában legyünk vele, hogy mekkora a veszély. Ha fennáll a lehetőség, hogy szén-monoxid mérgezés történik a meghibásodott fűtés kapcsán, akkor nagyon fontos, hogy rendelkezzen szén-monoxid érzékelő készülékkel!