Hogyan készítse fel a télre a központi fűtést?

Most, hogy megérkezett az ősz, egyre több család pillant rá a központi fűtési rendszerére, hogy melegen tartsák magukat, amikor a hőmérséklet elkezd csökkenni. Kicsit sokkoló azonban, ha ez a rendszer nem működik úgy, ahogy szüksége van rá. Ráadásul a tél a központi fűtési szerelők legforgalmasabb ideje az évben, így annál többet számítanak fel szolgáltatásaikért, minél hidegebb az időjárás, ezért érdemes otthon, szerelő nélkül felkészíteni a központi fűtést a téli szezonra.

A központi fűtési rendszer

Először is kapcsolja be a központi fűtési rendszert. Ellenőrizze a kazánt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincsenek-e hibakódok, és hogy megfelelően működik-e. A kazán esetében a leggyakoribb probléma, hogy a víznyomás 1 bar/14,5 lb alá csökken. A kazán működéséhez a víznyomásnak ezen a szinten kell lennie. A kazánok mindegyike különféle feltöltési módszerekkel rendelkezik, és erről a kazán használati útmutatójában olvashat. Általában ez egy egyszerű feladat, de attól függ, hogy a kazánt telepítették-e. Ha elakad, akkor vegye fel a kapcsolatot egy fűtőmérnökkel, aki a kazán gyártmányára szakosodott, mivel ezek igen eltérőek.

Amint a kazán kielégítően működik, fordítsa el a termosztátot úgy, hogy az a szobahőmérsékleten magasabb legyen, és néhány perc múlva ellenőrizze, hogy melegszik-e a fűtőtest. Ha nem, akkor ellenőrizze, hogy van-e külön termosztát vagy szelep rajta, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nyitva van-e és a hőmérsékletet elég magasra állította-e. Ha kétségei vannak, állítsa maximumra és ennek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a hő elinduljon a radiátorba. Miután elégedett azzal, hogy a radiátorok melegek, ellenőrizze, hogy vannak-e szivárgások. A leggyakoribb gyenge pont az, ahol a központi fűtési csővezeték bejut a radiátorba. Időnként a tömítés meghibásodhat, amely lehetővé teszi a víz kiszivárgását. Ha ezeket ellenőrizte, akkor garantáltan fel lesz készülve a fűtési szezonra.