A lakberendezés egyik alapeleme a világítás

A lakás berendezésekor fontos a világítás szerepe. A világítás, ami fényt ad a térnek. Ami bevilágítja a nappalit, a hálószobát, a dolgozószobát vagy a gyerekszobát. A világítás nem csak mint funkció jelentőségteljes, hanem a lakberendezés egyik eleme is. Méghozzá az egyik alapeleme.

A világítás színétől, formájától függően többféleképpen meghatározhatja a lakótér hangulatát. Egy szín, mondjuk, egy kék világítás másképpen határozza meg a lakás belsejét, mint egy sima fényforrás. Egyféle fényforrásra van szükség a nappaliban, másféle fényforrásra a hálóban, és másféle fényforrásra a gyerekszobában. A nappali megvilágítása a jellemző sárga fény, amely a plafonról adja meg a lakás világítását. A gyerekszobában nincs szükség ilyen megvilágításra, és a hálóban sem. A gyerekszobában és a hálóban is lehet ilyen megvilágítás, de jellemző inkább az éjjeli lámpa fénye.

Ezek azok a fényforrások, amik jellemzőek a lakberendezésnél. Olyan fényforrások ezek, amelyek minden lakásban megtalálhatóak, és meghatározó elemei a lakáskultúrának. A lakberendezés egyik legfontosabb alapja a megfelelő világítás. A világítás nem csak funkciójában, de esztétikájában is meghatározója a lakásnak. Az esztétika ugyanolyan fontos, mint a funkció. A funkció általában azonban felülírja az esztétikát, legjobb esetben meg van a helyes egyensúly a kettő között. Hiába mutatna jól egy kék led-lámpa a nappaliban, ha oda átláthatóság és nappali fény-szerű hatás kell, ezért a sárga, hagyományos megvilágítás a célszerű.

A világítás meghatározó a lakás kialakításakor, és általában beletervezik az összhatásba. A lakberendezésbe beletartozik a világítás is, ami nem egy külön funkciónak számít. A világítás jelentősen meghatározza az összképet, és a világítás mellett a helyiségek festése még ilyen meghatározó. A világításhoz, ha az sima, egyszínű, akkor nem kell külön tervezni, mert a festés adja meg a lakás alapvető hangulatát, és ehhez tervezzük a világítást, a bútorokat. A világítás tehát fontos alapelem, de nem a legmeghatározóbb a lakás berendezésekor. Inkább funkcionális okai vannak a használatának, mint esztétikai. Bár egy szép megvilágítás sokat tehet a lakás látványáért! Alapvetően azonban a láthatóság a lényeges, hogy mindent szabályosan érzékelni lehessen, és jól, érdemes tehát így választanunk világítást! A világítás megválasztásakor meghatározó lehet a szoba mérete is.