Mi a rövidzárlat?

A rövidzárlat azt jelenti, hogy az áramkör két pontja között az ellenállás kismértékű. A két pontot összeköti. Mivel nagyon pici ellenállású a rövidzár, ezen keresztül magas áram folyhat, a két pont közötti feszültségkülönbség szerint.

Rövidzárlat esetén az átfolyó áram hővé alakul, amely melegíti, vagy netalántán elégetheti a rövidzárt, és/vagy a vezetékeket. További probléma forrása, ha a lemeznél a zárlat miatt a lemez égni kezd. Ekkor szenesedés következik be. Mivel a szén jó vezetőnek számít, az ellenállás a szigetelésben nagymértékben lecsökken. A zárlatos áram kivédésére áramvédelmi berendezéseket iktatnak az áramkörökbe. Ez a rövidzárlat, és így keletkezik.

A két áramköri pont között megszűnik az út, és a hővé alakult áram rövidzárlatot hoz létre, ilyenkor a környezet nem gyullad ki, nem keletkezik tűz, mert a nagy áram felvételének megakadályozására az elektromos hálózatokba biztosítékot építenek. Ez azonnal megszakítja az áramkört. Rövidzárlat egyszerűbben szólva ott jön létre, ahol az áramkör egyik fázisa egy másik fázissal, a nullvezetékkel vagy a földeléssel kapcsolatba kerül. A rövidzárlattól való kiégéstől a biztosíték menti meg a környezetet, ez szolgál arra, hogy ne jöjjön létre tűzeset.

Óvjuk meg berendezésünket a rövidzárlattól! A következőt tehetjük: ellenőrizzük rendesen az elektromos berendezéseket. Ha az elektromos vezetéken hibát tapasztalunk, azt szakemberrel azonnal nézessük meg! Semmiképpen se használjunk olyan berendezést, ami nem megfelelően melegszik, füstöl, vagy szikrázik! Körültekintően alkalmazzunk elektromos berendezést nedves helyiségben, konyhában vagy fürdőszobában! Olyan berendezéseket használjunk csak, amelyek engedéllyel rendelkeznek, megbízható helyről lettek vásárolva.

Mindezekre az óvintézkedésekre figyeljünk oda, csak így tudunk megbízhatóan használni elektromos berendezéseket, rendszereket. Így kerülhetjük el a rövidzárlatot is hasznosan és biztonságosan. Figyeljünk oda az elektromos berendezések szakszerű használatára! Tartsuk be a használati utasításban írtakat! Csak szakemberrel szereltessünk elektromos berendezést. Ez utóbbi igen fontos, minden problémás esetben forduljunk szakemberhez segítségért! Csak ő tud megfelelő javításokat, cseréket alkalmazni szakszerűen, ami minden meghibásodott berendezésnél szükséges. Bízzuk profikra a munkát!