Szennyvízcsatorna megfelelő lejtése

Szennyvízcsatorna megfelelő lejtéséről előírás van. A Magyar Nemzeti Szabványok Jegyzéke pontos leírást közöl erről. Semmiképpen nem szabad túl nagy lejtést adni a lefolyóvezetéknek, mert akkor a víz lezúg, a szilárd kommunális szennyeződés pedig ott marad.

A fűtésszerelő szolgáltatásunk mellett számos más területtel is foglalkozunk.  Meghatározott rendje van a lefolyóvezeték építésének, és eszerint kell eljárni. A csatornahálózat anyagának minőségétől eltérően 3 ezrelék és maximum 1% között van a meghatározott érték. A megfelelő cső KG-PVC-ből van. Csak ez a megfelelő. A megfelelő átmérő 110 mm. Ezek a meghatározott értékei a szennyvízcsatorna lejtésének és méreteinek, de ezt a szakemberek úgyis tudják.

Ez udvari 10 méter hosszú csatornaszakasznál, A és B pont között 3-10 cm lehet a lejtésből létrejövő szintkülönbség. A lejtés mértékére hatással van a beépített csatornarendszer minősége is. Amire oda kell figyelni, pontosan méretezett csatorna átmérő, megfelelően szintezett és tömörített talaj vagy a fagyhatár betartása. Fontos a lágy ívek alkalmazása 90-es könyök helyett, tisztító idomok vagy fordító aknák megléte, semmiképpen ne telepítsünk fák nyomvonalára. Ezeket az íratlan és írott szabályokat tartsuk be a szennyvízcsatorna megfelelő lejtőjének kialakításakor, akkor jól fog sikerülni a csatorna. Ugyancsak fontos, hogy ezeket betartsuk, mert csak így sikerülhet a szennyvízcsatorna megfelelő kialakítása, ami célhoz vezet. A szennyvízcsatorna lejtése tehát e szerint szabályozott, és könnyű betartani, mert a Magyar Nemzeti Szabványok Jegyzéke pontos leírást közöl erről, és csak annyi a feladatunk, hogy betartsuk ezeket. Emellett már csak a környezeti tényezőket kell figyelembe venni. Gyakorlatilag leírtuk a megfelelő értékeket és környezeti tényezőket, amikre figyelemmel kell lenni a szennyvízcsatorna megfelelő lejtésének kialakításánál. Ezeket a szempontokat kell figyelembe venni, de ezeket a szempontokat ne tévesszük szem elől, mert ezek a legfontosabb szempontok.

Mielőtt nekifognánk az építésnek, végezzünk számításokat a szennyvízcsatorna lejtésére vonatkozóan! A túlzottan enyhe lejtésű, vagy a nagyon ereszkedő szennyvízvezeték ugyanis nem megfelelő mértékben fogja elvezetni a szennyvizet. Emiatt gyakrabban szükséges a dugulás elhárítása, vagy a cső karbantartása. Ezért figyeljünk oda nagyon a megfelelő méretekre, csak így lehet megfelelő az építkezés.