A legfontosabb energiatakarékossági mítoszok

Mindannyian szeretnénk pénzt megtakarítani az energiaszámlánkon, de nagyon sok egymásnak ellentmondó ötlet van a legmegfelelőbb módszerről, ami nagyon zavaró. Most többet megtudhat a mítoszokról.

Az energiatakarékossági mítoszok

Az angol Energy Saving Trust felmérése kimutatta, hogy “míg a britek négyötöde úgy gondolja, hogy megérti a fűtési vezérléseket, a termosztát bekapcsolása esetén az emberek fele rosszul használja fel az energiát”, ezért sokan többet költenek a fűtésre, mint amennyire szükség lenne. Magyarországon sem más a helyzet és igen is érdemes odafigyelni ezekre az apróságokra is. Az energiatakarékosság sok háztartásnak akár több tízezer forintot is megtakaríthat évente, ha elolvassa ezeket a mítoszokat. Az energiatakarékosság felmérése során vizsgált háztartások több mint fele (52%) azt állította, hogy akkor kapcsolják be a fűtési termosztátot, amikor hideg van. A termosztát célja azonban a ház belső hőmérsékletének fenntartása, az időjárástól függetlenül. A felmérésben szereplő háztartások több mint egyharmada (35%) elismerte, hogy akkor kapcsolják be a szobatermosztátot, amikor azt akarják, hogy a szoba gyorsabban felmelegedjen. Ez nem fogja gyorsabban melegíteni a szobáját, hanem csak melegebb hőmérsékletre melegíti otthonát.

A háztartások mindössze 38% -a gondolja úgy, hogy energiatakarékosabb a fűtést alacsony hőmérsékleten bekapcsolva hagyni, ahelyett, hogy be- és kikapcsolná. Ez azt jelenti, hogy otthonát melegíti, amikor senki nincs ott, hogy kihasználja a hőt, ha nincs elég meleg, amikor az emberek a házban vannak. A háztartások egynegyede (25%) folyamatosan bekapcsolva tartja a vízmelegítést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy soha nem fogy ki, ami nagyon költséges lehet. A reggel fél órán át melegített víznek délig melegen kell maradnia, ha a melegvíz-tartály megfelelően szigetelve van. Az elektromos melegítők állandó működtetése az olcsóbb éjszakai villamos energia kihasználása helyett nagyon költséges lesz.