A makacs dugulások hatékony elhárítása!

Sajnos elkerülhetetlen hogy az otthonunkban időről időre dugulás alakuljon ki, bármennyire is igyekszünk, hogy vigyázzunk, hiszen a dugulás hátterében számtalan dolog állhat.

A dugulás minden lefolyóban előállhat a lakásunk területén belül, melyek megtalálhatóak a fürdőszobában, konyhában, mosókonyhában, stb. A dugulást előidézheti szőr, haj, higiéniai eszközök, nedves törlőkendő, vatta, kisebb tárgyak, zsír, olaj, ételmaradék, vagy akár a fel nem oldódott tisztítószerek. Sokan nem is gondolnánk, hogy akár azzal is gondot okozhatunk, ha túl alaposak akarunk lenni. Vagyis nem szabad túlzásba vinnünk a tisztítószerek használatát, mivel azok nem tudnak kellően feloldódni és mind a vezetékekben kötnek ki. Ezen felül arra is oda kell figyelni, hogy megfelelő hőfokú vizet alkalmazzunk, mivel ha nem így járunk el, akkor a makacs szennyeződések nem oldódnak fel megfelelően és szintén esélyt adunk a dugulás kialakulására.

Mit tehetünk ellene?

Egy-egy dugulás igen sok kellemetlenséget tud okozni, így legjobb , ha megpróbáljuk elkerülni a kialakulást, melynek érdekében nagyon sokat tehet a lefolyószűrő. Viszont, ha már fennáll a dugulás, akkor hatékonyan járhatunk el ellene, szódabikarbóna, ecet és forró víz alkalmazásával. Tegyünk a lefolyóba egy nagy adag szódabikarbónát, adjuk hozzá kb. 2 deci ecetet majd ezt hagyjuk forrni és végül jól öblítsük át forró vízzel. Amennyiben a kellemetlen szagokat szeretnénk elűzni, akkor pedig az ecetet citroma kell felcserélni. A módszer ugyan olyan hatásos csak friss illatot hagy maga után. Amennyiben komolyabb dugulással állunk szemben, akkor a kis kézi pumpa, illetve a csőgörény nyújthat megoldást. Ezek az eszközök szinte minden barkácsboltban beszerezhetőek. Melyek segítségével mi magunk háríthatjuk el a dugulást és nem kell szerelőhöz fordulnunk.