A melegítő rendszerek típusai

Az észak-amerikai háztartások többsége központi hőkezelő kemencével fűt. A kemence úgy működik, hogy a fűtött levegőt olyan csatornákon keresztül fújja át, amelyek a meleg levegőt a ház egész területén lévő helyiségekbe juttatják légregisztereken vagy rácsokon keresztül.

Milyen melegítő rendszerek vannak?

A fent említett fűtési rendszert csatornás meleg levegőnek vagy kényszerű meleg levegő elosztó rendszernek nevezik. Meghajtása villamos energiával, földgázzal vagy fűtőolajjal történhet. Gáz- vagy olajatüzelésű kemencében a fűtőanyagot levegővel összekeverik és elégetik. A lángok felmelegítenek egy fém hőcserélőt, ahol a hő átkerül a levegőbe. A levegőt a „légkezelő” kemence ventilátora nyomja át a hőcserélőn, majd a hőcserélőtől lefelé vezető csatornákon kényszeríti át. A kemence esetében az égéstermékeket egy füstcsövön keresztül vezetik ki az épületből. A régebbi „atmoszférikus” kemencék közvetlenül a légkörbe áramlottak, és a fűtőanyag körülbelül 30% -át pazarolták el, hogy a gáz elég forró maradjon ahhoz, hogy biztonságosan átmenjen a kéményen. A jelenlegi minimális hatékonyságú kemencék jelentősen csökkentik ezt a hulladékot egy „induktoros” ventillátor segítségével, amely a gázokat a hőcserélőn keresztül irányítja, és huzatot indukál a kéményben.

A „kondenzációs” kemencéket úgy tervezték, hogy visszaszerezzék a távozó hő jelentős részét azáltal, hogy a gázokat jóval 140°F alá hűtik, ahol a gázban lévő vízgőz vízzé kondenzálódik. Ez a nagy hatásfokú kemence (vagy kazán) elsődleges jellemzője. Ezek általában műanyag csővel ellátott oldalfalon keresztül nyílnak ki. A kazánok speciális célú vízmelegítők. Míg a kemencék meleg levegőben hőt hordoznak, addig a kazánrendszerek melegvízben elosztják a hőt, amely felszabadítja a hőt, amikor a ház egész területén található radiátorokon vagy más készülékeken áthaladnak. A hűvösebb víz ezután visszatér a kazánhoz, hogy újra melegítse azt. A melegvíz-rendszereket gyakran hidronikus rendszereknek nevezik. A lakossági kazánok üzemanyagként általában földgázt vagy fűtőolajat használnak.