A nem megfelelő vízminőség garanciavesztéssel járhat…

Beszéljünk pár szót a kazánok vízkezeléséről! A gázkazánok a nagyfokú műszaki innovációnak köszönhetően egyre produktívabbak, költséghatékonyabbak, viszont emiatt bizony jóval érzékenyebbek is, mint a korábbi konstrukciók. A korszerű gázkészülékek sértődékenyebben reagálnak a feltöltött vízre, a levegő minőségére, sok esetben még a villamos feszültségre is. Nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy a gyártók a garanciális feltételekben pontosan feltüntetik a vízre vonatkozó paramétereket, vagy ennek híján legalább utalnak a feltöltendő víz összetételére. A nem megfelelő vízminőség használata biztos garanciavesztéssel jár, így kezeljük óvatosan a velük kapcsolatos folyadékügyletet!

Mit értünk ezen?

Azt már tudjuk, hogy egy újonnan kiépített fűtési rendszert a kazán üzembe helyezése előtt ki kell tisztíttatni szakemberrel, mert a szisztémának minden vegyi és szilárd szennyezőanyagtól mentesnek kell lennie. Az is köztudott, hogy egy ennek elmulasztásából adódó üzemzavar a szavatosságra is kihat, és bizony nem a tulajdonos javára. Viszont az már közel sem ennyire magától értetődő dolog, hogy a feltöltött fűtővíz minősége sem lényegtelen. Fontos beállítani a víz keménységi mértékét, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a benne található sók és ásványi anyagok töménységi kérdését sem, ahogyan sarkalatos pont a vezetőképesség is. Az sem mindegy, hogy alumínium vagy rozsdamentes acél hőcserélőről beszélünk, így semmiképpen ne bagatellizáljuk el a szóban forgó témakört!

Mi a teendő?

A szakavatott fűtésszerelő Jolly Joker ezen a területen is. A sótalanítási és egyéb mutatószámok beállításait pikk-pakk elvégzi spéci készülékeivel, és álmából felébresztve is sorolja a kapcsolódó határértékeket. Már csak azért sem ajánlatos alábecsülni az említett ügy fontosságát, mert a garanciális kérdéskörön kívül a kazánunk optimális hatásfoka és élettartama is ennek a következménye, így mindenképpen hívjunk mesterembert ezen művelet elvégzéséhez, mert hosszú távon biztosan jobban járunk!