A tisztaság fél egészség

A pandémiával tűzdelt világban miről is beszélhetnénk leginkább, ha nem minden járvány ellenszeréről, a tisztaságról. És bár nem biztos, hogy első blikkre gondolnánk, de a fűtési rendszerek időközönként történő átmosása pont ugyanolyan kardinális kérdés az otthon melegének fenntartásához, mint amennyire kulcsfontosságú manapság az állandó és gyakori kézmosás a koronavírus megfékezésének ügyében. De mi lehet a módja a hőleadó berendezés higiéniájának? Nézzünk utána!

Végezhetem ezt én magam?

Hmmm, mit is mondhatnánk? Gondoljuk végig együtt, hogy átlagemberként mivel jár a radiátorok nagytakarítása. Adott egy szép nyári nap, mert ugye a fűtőtestek leszerelését többnyire inkább az inaktív hónapok valamelyikében ajánlott megejteni. Nem árt hozzá egy jó barát sem, aki segít, továbbá elengedhetetlen egy magasnyomású slag és egy kert, ahol a munka elvégezhető. Mindenképpen kalkuláljuk bele a sztoriba, hogy a fűtőtestek emelgetése, cipelése közel sem egy idilli és élvezetes dolog, ráadásul elég egy rossz fogás vagy éppen egy nem megfelelő lépés, és máris kész a baj. És miért is? Pusztán azért, hogy sima vízzel kimossuk belőlük a nagyobb, látható szennyeződéseket. De mi lesz azokkal, amelyek szépen folyamatosan felhalmozódtak a raditátor belső felszínén, és még nem váltak le? A csupán tiszta vízzel kivitelezett, a fűtőtestekre korlátozott átmosás közel sem hatékony eljárás, viszont ezzel szemben aránytalanul kimerítő, így nem ajánlott az egyéni megvalósítás.

Akkor mi a teendő?

Amennyiben azt tapasztalja, hogy a kazán szinte éjt nappallá téve robotol, a gázszámla már az egekig nőtt, de így sincs elég meleg a lakásban, akkor fogadjon fel egy profi szakembert, hogy elejét vegye a fűtési rendszerben idővel kialakuló rozsdás piszok eliszaposodásának. Egy specialista nyilván megfelelő eszköztárral és specifikus, pontosan erre a küldetésre kifejlesztett mosófolyadékkal is rendelkezik, amivel produktívan lebonyolítja önnél a hőleadó szisztéma ciklikus időközönként ajánlatos nagytakarítását, amely magába foglalja a csőrendszer megtisztítását is.