A padlófűtés előnyei

Ha központi fűtésről beszélünk, akkor minden bizonnyal elsőre egy kazános és radiátoros megoldás jut az eszünkbe. Pedig egy kazánnal felszerelt házat nemcsak radiátorokkal lehet felfűteni. Egyre népszerűbb ugyanis a padlófűtés is, ahol a fűtővíz a padlóban elhelyezett csövekben áramlik, és innen adja le a hőt.

Ebből kifolyólag a meleg alulról sugárzik felfelé, ellentétben a hagyományos radiátoros megoldással, amikor is, az egyik fal felől (általában ablak alól) érkezik a hő. Hamar láthatjuk, hogy ebben az esetben egyenletesen melegszik fel a szoba, és a hőmérséklet is mindenhol egyforma lesz, míg egy radiátor esetében először csak a körül észlelhető a meleg, és a távolabbi pontokat később éri el a hő.

A padlófűtés mellett szól továbbá az is, hogy általa a szobában a hő folyamatosan csökken a padlótól felfelé haladva, így az a magasság, ahol mi tartózkodunk elég hamar komfortosnak érezhető még akkor is, ha a plafonnál viszonylag hideg van. Ezzel szemben a radiátorok felfelé fújják a meleget, lefelé pedig csak akkor jut belőle, ha már a szoba legmagasabb pontjain nagyon meleg van.

Ne feledkezzünk el azonban a helykihasználásról sem, hiszen míg a radiátorok meglehetősen nagy helyet foglalnak el, és sokszor nem is nyújtanak túl esztétikus látványt, addig a padlófűtés semennyi helyet nem igényel, és nem rontja a szoba összképét sem.

Tehát, ha még most terveznénk otthonunk fűtőrendszerét, mindenképpen gondolkodjunk el a padlófűtés lehetőségén is, hiszen lehet, hogy pont ez lesz ideális választás a számunkra!