Duguláselhárítás: feltétlenül muszáj a környezetet is szennyeznünk vele?

A dugulás szinte minden háztartásban előforduló jelenség, mely akárhogy vigyázunk, időről időre csak felüti a fejét. Ezzel együtt sokszor megjelennek a kellemetlen szagok is, melyek akár az egész lakást be tudják járni. Az első dolog, amit a legtöbben tesznek ilyenkor, az egy jó erős vegyszer megvásárlása, amelyet aztán nagyobb mennyiségben bele is töltenek az eldugult lefolyóba.

Ez persze általában segít is, de ez nem azt jelenti, hogy más ne segítene legalább ugyanennyire. Sőt, más módszerrel talán olcsóbban is megúsznánk, miközben a környezetünket is meg tudnánk kímélni.

Feltételezhetően az mindenkinek ismeretes, hogy a duguláselhárítás céljából használt vegyszerek mekkora mértékben mérgezőek és környezetszennyezőek. Hiszen nem hiába oldják fel a szennyeződéseket a lefolyóinkban, csakhogy a marással itt nem is állnak meg. Érdemesebb tehát inkább egyéb házi praktikákkal próbálkozni előbb, hiszen azokkal nemcsak a környezetünkért tehetünk valamit, de pénzt is spórolhatunk általuk.

Az egyik leghatékonyabb természetes módszer a dugulás elhárítására az ecet és a szódabikarbóna, melyek valóban a szennyeződésen fejtik ki a hatásukat, és minden háztartásban megtalálhatóak. De sokszor használni tudnak a szénsavas üdítőitalok is, mint ahogy a pezsgőtabletta lefolyóban való szétmorzsolása is hatásos lehet. Ezekkel pedig ráadásul még a kellemetlen szagok is eltűntethetőek.