A programozható termosztátok megértése

Modern csúcstechnológiás társadalmunkban nem sokat gondolkodunk az otthoni elektronikus készülékek némelyikén. Vegyük például a mindig jelenlévő termosztátot – a háztartások évtizedek óta használt alapanyagát. Általában egy igénytelen doboz alakját öleli fel a falon, de ez az eszköz vezérli családja kényelmét.

A programozható termosztát előnyei

Ez egy hőmérséklet-érzékeny kapcsoló, amely egy fűtési egységet vagy rendszert vezérel, például kazánt, légkondicionálót vagy mindkettőt. Amikor a beltéri hőmérséklet a termosztát beállítása alá csökken vagy meghaladja, a kapcsoló “bekapcsoló” állásba vált, és kazánja vagy légkondicionálója fut, hogy melegítse vagy lehűtse a ház levegőjét a családja kényelmének megfelelő értékre. A termosztátot a legegyszerűbb formájában kézzel kell beállítani a beltéri levegő hőmérsékletének megváltoztatásához. Könnyedén takaríthat meg energiát télen, ha a termosztátot 20 ° C-ra állítja, amikor otthon van és ébren van, és leengedi, ha alszik vagy távol van. Ez a stratégia hatékony és olcsó, ha hajlandó kézzel beállítani a termosztátot, Nyáron ugyanezt a stratégiát követheti a központ, ha amikor távol van, a házat a normálisnál melegebb hőmérsékleten tartja, és a termosztát beállítását 26 ° C-ra csökkenti akkor, ha otthon van, és hűtésre szorul.

A termosztátokkal kapcsolatos általános tévhit, hogy a kazán a szokásosnál erősebben dolgozik, hogy a teret a hőmérséklet visszaállítása után kényelmes hőmérsékletre melegíti, ami kevésbé vagy egyáltalán nem okoz megtakarítást. Ezt a tévhitet több éves kutatás és számos tanulmány viszont már eloszlatta. Az épület kényelmes hőmérsékletre történő felmelegítéséhez szükséges tüzelőanyag nagyjából megegyezik a megtakarított tüzelőanyaggal, amikor az épület alacsonyabb hőmérsékletre süllyed. Minél tovább marad háza alacsonyabb hőmérsékleten, annál több energiát takarít meg, így kevesebb számlát kell majd fizetnie, mai mindenképpen előnyös napjainkban.