A radiátor légtelenítése

Ha eljön a tél és eljön az ideje a radiátor bekapcsolásának, gyakran előfordul, hogy a radiátor nem melegít úgy, mint a tavaly. Ilyenkor nem kell rögtön szerelőhöz fordulni, néhány lépést otthon is elvégezhet, amivel javíthat a helyzeten.

Ha otthoni, egyedi fűtéssel rendelkezik, akkor szóba jöhet az otthoni légtelenítés. Vízzel működő radiátoroknál is meg lehet próbálkozni légtelenítéssel, de valószínű, hogy ezekből nem lehet teljesen eltávolítani a levegőt. A feladat elvégzéséhez szükség van egy csavarhúzóra valamint egy szelepkulcsra. A legtöbb modern radiátorhoz elegendő a csavarhúzó, de ha kulcs kell hozzá, az sem baj. Ezen kívül egy edényre és egy rongydarabra is szüksége lesz.

Első lépésként helyezze a csavarhúzót a radiátorlégtelenítő szelepére, és csavarjon negyedfordulatnyit ellentétesen az óramutató járásával. Ha valóban levegős a radiátor, akkor ilyenkor egy sziszegő hangot fog hallani, majd a nyíláson keresztül a felesleges víz is megjelenik majd, ez alá pedig mindenképpen tartsa oda az edényt, amit odakészített. Amennyiben ezzel nem oldódik meg a probléma, érdemes lehet fűtésszerelőhöz fordulni, aki speciális eszközeivel könnyen megoldhatja a problémát.