A túl sok szigetelés okozza a ház túlmelegedését?

A szigetelés csodálatos dolog, hiszen melegebben tartja a lakást télen, és alacsonyabb fűtési számlákat is jelent. A forró nyarak és a szélsőséges hőhullámok miatt sok ember viszont attól tart, hogy a szigetelés miatt „csapdába esik” a hő az otthonukban, és túlmelegszik a lakás. Tehát van-e köze egymáshoz a szigetelésnek és a ház túlmelegedésének?

Hogyan működik a szigetelés?

A hőszigetelésnek csak egyetlen feladata van – megakadályozni vagy lelassítani azt, hogy a hő egyik helyiségből a másikba jusson. Attól függően, hogy milyen anyagot használ, a szigetelés igazán hatékony lehet ennek a biztosítására. Amikor a napfény eléri a ház falát, és felmelegíti, akkor ezt egy hőátadásnak nevezik, amelyet sugárzásnak hívnak. Ijesztő szónak tűnik, de az összes sugárzás valójában csak az elektromágneses hullámok által átadott hő. A szigetelés viszont a hővezetést alkalmazza. A hővezetés az, amikor a hőt szilárd tárgyak – például a ház fala – továbbítják. A szigetelés nagyon alacsony vezetőképességű anyagokból készül, ami azt jelenti, hogy a hő nem halad rajta hatékonyan. Az alacsony hővezetés nem azt jelenti, hogy nincs is hővezetés, tehát még a legjobb szigetelés is lehetővé teszi a kisebb hőátadást.

Ezért a szigetelés hatékonyabb, ha vastagabb, tehát minél vastagabb a szigetelés annál lassabban távozik a hő egyik helyiségből a másikba. Tegyük fel, hogy a ház egy egyszerű, négyzet alakú, nincs ablaka. Forró nyári nap van, de a hőszigetelés fantasztikus, emiatt bent a házban hűvös van. Ennek oka az, hogy a szigetelés alacsony U-értékével és alacsony hővezetésével nem engedi a hőnek, hogy átjusson a falakon. Minél több szigetelés van, annál kevesebb hő jut át a falakon keresztül, és annál hidegebb lesz otthonában. A fenti példa problémája az, hogy valójában senki sem él négyzet alakú házban, ahol nincs ablak és nincs a házban semmi. Éppen ezért nem bizonyított, hogy a szigetelésnek köze van-e ahhoz, hogy túlmelegedik a lakás.