Angliában betiltják a fával működő kályhákat?

A fával működő kályha a legrégebbi és legjellegzetesebb módszer a ház melegítésére, becslések szerint 1,5 millió brit otthonban biztosítják a meleget, és ez a szám évente növekszik. Az elmúlt hónapokban és években bekövetkező nagy politikai forradalmak és a környezetvédelmi politika változásai miatt nehéz volt nyomon követni, hogy pontosan megengedett-e vagy sem a fával működő kályha.

A fával működő kályhák környezetbarátak?

Annak ellenére, hogy rengeteg szén-dioxidot bocsát ki, a fa szén-semleges energiaforrás – ez ellentmondásosnak tűnhet, de valójában a logikája nagyon egyszerű. Az életciklusa során egy fa jelentős mennyiségű szén-dioxidot fog felszívni, és amikor a fa elég, az elnyelt szén visszajut a légkörbe. A fa élettartama alatt a beszívott CO2 ezen mennyiségét kiegyenlíti a fa égése során felszabaduló CO2 teljes mennyisége. Ezért a légkörbe konkrétan egyáltalán nem jut széndioxid. Két alapvető probléma merül fel viszont a fával működő kályhákkal.

Először is, a „szén-semleges” kifejezéssel nincs minden ember kibékülve. Ha kézzel gyűjtötte a tüzifát, és saját maga szállítja a kályhához, akkor úgy tekinthetjük, hogy annak nettó nulla hatása van. Valójában azonban sokkal valószínűbb, hogy géppel gyártott rönköket vásárol, amelyeket tehergépjárművek szállítanak házhoz, és ezáltal jelentős szén-dioxid keletkezik. Az erdőirtás kérdése is felmerül, hiszen ha nem vágnánk le ezeket a fákat a tüzeléshez, egyáltalán levágnánk őket? Vagy egyébként továbbra is felszívták volna a széndioxidot, és végül hozzájárultak volna a szennyezés további csökkentéséhez? Ha ez így van, akkor a házak fűtéséhez történő betakarításuk nagyobb, hosszabb távú hatással bír, mint amire eredetileg gondolhattunk. Jelenleg a fával működő kályhákat nem tiltják be. Aclean Air Strategy (Tiszta Levegő Stratégia), amelyet 2019-ben frissítettek, egyértelműen kijelenti, hogy nem tervezik a kályhák teljes betiltását.