A vízkő és annak káros hatásai a vízvezetékekre

Nem is kell mondanunk, hogy a vízkő a háztartások egyik legnagyobb ellensége, ami ellen sokan küzdenek. Rengeteg kárt okoz és mindenki a lehető leghamarabb szeretne megszabadulni tőle.

Oldjuk meg a vízkő problémát!

Mi is tulajdonképpen a vízkő, és miért ellensége minden háziasszonynak? Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni az egészet, akkor a vízkő, a cseppkő kialakulásának egy felgyorsított változata, viszont cseppet sem szép, és káros is. A csapból folyó vízben, a vízen kívül, oldott sók is megtalálhatók benne. Ezek az anyagok leggyakrabban a kalciumkarbonát és a magnéziumkarbonát. Hogyha ezek az ásványi anyagok nagy mennyiségben rakódnak le, akkor bizony nagy a baj. A vízkő alakban való kicsapódás egy olyan jelenség, ami melegítés hatására gyorsabban kialakul mint azt gondolnánk. A vízkő kártékony hatással van vízvezetékekre, idő előtt tönkreteszi azokat és sajnos ez alól a csapelemek, bojlerek, kazánok, mosógépek sem kivételek. Arról nem is beszélve, hogy jelentősen megnöveli a háztartási gépek energiafogyasztását. A lerakódás következménye, hogy a vízhálózathoz csatlakoztatott készülékekben folyamatosan csökken az áramlási keresztmetszet, egyre inkább elvesztik hatékonyságukat, és sokkal hamarabb meghibásodnak.

Mivel magát a vízkövet nehéz eltávolítani, ezért nincs más megoldás, mint megakadályozni a lerakódást. Ezt pedig a víz lágyításával lehet csökkenteni és akár megfékezni. Vannak olyan megoldások, elektronikus készülékek, amikkel megoldható a víz lágyítása. A vízvezeték köré tekercselt vezeték mágneses teret biztosít, ami ártalmatlan vegyületekké alakítja a kalciumot, amelyek már nem lesznek képesek vízkőként kiválni, azonban megmaradnak a vízben. Ezek a készülékek igen hasznosak és a bemenő vízvezetékekre érdemes szerelni őket. Ez amiatt van, hogy a lakás minden csapjából lágyított vizet lehessen használni. Ha nem szeretnénk, hogy a vízkő nagy problémákat okozzon otthonunkban, akkor próbáljunk ki néhány módszert, amivel lágyíthatjuk a vizet.