Fűtési alternatívák és a lehetséges problémák

Attól függetlenül, hogy milyen fűtési alternatívát preferálunk és ezáltal milyen található otthonunkban, csak abban az esetben fog biztonságosan és hatékonyan működni, ha megfelelően karban van tartva. Bizonyos problémák idővel előjöhetnek, ám a karbantartás redukálja ennek esélyét.

A hagyományos központi fűtés mondható az egyik legelterjedtebb fűtési alternatívának a mai napig. Ez működhet szilárd tüzelésű kazánnal, gázkazánnal, valamint hőszivattyúval is. A karbantartást, felülvizsgálatot minden fűtési szezon előtt érdemes elvégezni, még abban az esetben is, ha a készülék alapvetően hibamentesnek tűnik, hiszen a szakemberek a legkisebb hibákat is felfedezik és ami nagyon fontos, megtisztítják a szűrőket. Manapság a modern fűtési megoldások közt a padlófűtés élen jár, azonban ennek is megvannak a maga hibafaktorjai. Leginkább a csövekben elszaporodó algák jelenthetnek problémát, továbbá a belső korrózió miatt jelentkező iszaposodás. Ami legrosszabb, hogy mindezek következtében akár a teljes rendszer leállhat. A folyamat megelőzése érdekében vegyszeres kezelést érdemes bevetni, de ami igazán hatásos, az a csövek gépi, nagynyomású átmosása, ami által szintén meggátolható a dugulás. Ehhez mindenképp szakember segítségét érdemes kérni.

A központi fűtés mellett a radiátorok is igen csak népszerű fűtési megoldásnak számítanak. Viszont ebben az esetben is problémák léphetnek fel, különösen akkor, ha nem foglalkozunk karbantartásukkal. A leggyakoribb problémát a radiátor kilyukadása, a rendszer levegőssé vagy iszapossá válása jelenti. Ennek megelőzése érdekében érdemes a fűtési szezon előtt átmosni és leengedni a benne lévő vizet. A légtelenítés azért hasznos, mert ezáltal a víz áramlását akadályozó levegő eltűnik a rendszerből, ami által a fűtés hatékonyabbá válik. Az viszont nagyon fontos, hogy fűtés közben semmit ne tároljunk a radiátoron!