Amitől a lakás értéke valóban nő

Ha lakás eladásra szánja fejét, akkor biztosan megfordult már a fejében, hogy mégis hogyan lehet növelni az ingatlan értékén. Alapvetően nem könnyű feladat, de van rá mód, hogy az ingatlan egy picit drágábban menjen el és mindkét fél jól járjon.

A tisztasági festés is egy jó módszer lehet, azonban nem érdemes elfelejteni, hogy ennek kizárólag abban az esetben van értelme, ha a lakás állapotában valóban látványos javulás következik be. Érdemes tisztában lenni vele, hogy az új festés, a különféle dekorációs elemek nem feltétlenül növelik az ingatlan értékét, hiszen nem feltétlenül vagyunk tisztában a potenciális vevők ízlésével. Elképzelhető, hogy ami az egyik vevőnek elnyeri a tetszését, az a másik vevőnek nem és biztosan meg akarja változtatni, ha ő vásárolja meg a lakást. Egyszóval ezek abszolút nem növelik az ingatlan értékét. Viszont van, ami igen, például ilyen az energetikai besorolás vagy úgy is fogalmazhatnánk, hogy az otthon zöld kártyája. Enélkül ma már nem jöhet létre az adás-vétel. Ez a minősítés múlik a fűtésen, nyílászárókon és a szigetelésen. Az energetikai besorolást illetően a legrosszabb minősítés a JJ, míg a legjobb az AA++.

Ha tehát mindenképp emelni szeretne a lakás értékén, akkor ilyen irányba érdemes elindulni. Ha a vevő azt látja, hogy a nyílászárók rendben vannak, a fűtés korszerű, és a szigeteléssel sincs probléma, akkor joggal feltételezi, hogy ezekre a dolgokra valószínűleg nem kell költenie a jövőben. Fontos, hogy ezek olyan dolgok, melyek komoly kiadást jelentenek, ezért nem csoda, hogy a vevőt érdekli. Ha ezek nincsenek rendben, akkor a fűtési szezonban a számlákon i nagy mértékben meg fog mutatkozni. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az energetikai tanúsítványt az eladónak csak a szerződés megkötésekor kell felmutatni, azonban az alaposabb érdeklődők akár korábban, még az ajánlattétel előtt is kérhetik ennek megtekintését, hogy tájékozottabbak legyenek.