Ejtsünk szót a kémény és kandalló tisztítás fontosságáról!

Számtalan olyan berendezési tárgy, elektromos eszköz létezik, amiket időről-időre ki kell takarítani, hogy élettartamuk hosszabb legyen és sokáig szolgálják mindennapi kényelmünk. A kandalló és kémény kitakarítása viszont egy olyan dolog, melyen egészségünk is múlhat.

A fűtési szezonban sokan használnak másodlagos fűtési alternatívákat, mint például a kandalló, amit leginkább fával fűtenek. A fáról érdemes tudni, hogy a gáz után a második legkedveltebb fűtési alternatíva. A fa azért is népszerű, mert nem csak kandallóban, de kályhában, kazánban is lehet vele fűteni. Attól függetlenül, hogy miben használjuk a tűzifát égetésre, fontos tudni, hogy a tűzvédelmet nagyon komolyan kell venni, ezenkívül a rendszeres karbantartásról sem érdemes megfeledkezni. A kandalló tisztítását végezhetjük akár mi magunk is. Nagyon fontos, hogy a tűztér rendszeresen ki legyen takarítva, valamint a rostély meg legyen tisztítva. A hamu eltakarítása során csak is fém eszközt használjunk és azt ne helyezzük se faládába, se pedig műanyag vödörbe, hiszen elképzelhető, hogy a hamuban még napokkal az eltávolítás után is akad izzó parázs.

A kandalló kitakarítását végezhetjük mi magunk, azonban a kémény kitakarításához mindenképp kéményseprű segítségére lesz szükségünk. Nagyon fontos, hogy a rendszer karbantartásáról se feledkezzünk meg a fűtési szezonon kívül. A kémény tisztítását nem szabad félvállról venni, ugyanis az égéstermék itt kerül elvezetésre. Ha ez nem történik meg, akkor a szén-monoxid visszaáramlásának és lakáson belüli légtérbe jutásának veszélye növekszik. Természetesen az óvatosság sosem árt, így egy szén-monoxid érzékelő készülék beszerzése jó döntés lehet, mivel ezáltal a család tagjai időben értesülnek a veszélyről, el tudják hagyni a lakást és értesíteni tudják az illetékeseket a veszélyforrásról.