Fával való fűtés – Mit tudunk kezdeni a hamuval?

A hideg téli estéken nincs is jobb annál, mint bekuckózni a tv elé és megnézni egy filmet vagy összegyűlni és társasjátékozni vagy beszélgetni a családdal egy meleg ital társaságában, miközben a háttérben ég a kandallóban.

A fával való fűtés igazán hangulatos, különösen a kandallók esetében. Megvan a szépsége a fa feldarabolásnak, majd a fahasábok elhelyezésének és a tűzgyújtásnak. A legidillikusabb azonban mégis csak az, amikor az ember a fahasábokat nyaldosó lángok táncát figyeli. Azonban bármilyen szép látványt is nyújt a tűz, ha a parázs elalszik, akkor rögtön felvetődik a kérdés, hogy mégis mit lehet kezdeni a hamuval. Talán furcsán hangozhat, de a hamut akár a kertben is lehet hasznosítani. Bizonyos területeken a mai napig használják az irtásos-égetéses módszert, mivel megfigyelték, hogy erdőtüzek után burjánzani kezdett a növényzet. A hamu áldásos hatásokkal rendelkezik, azonban nem minden fajtája. Az olyan hamu, ami vegyes tüzelésű kazánból származik vagy festékkel, tartósítószerekkel, pácokkal kezelt fa vagy egyéb anyagok égetéséből származik, nem alkalmas kerti célokra, mivel nem, hogy áldásos hatása lenne, de szennyezi a talajt és a növények fejlődését is gátolja.

Mivel a huszadik században nagy mértékben elterjedtek a vegyszerek, ezért a fahamu használata kiszorult a mezőgazdaságból, azonban napjainkban újra visszatért és egyre gyakrabban használják természetes trágyaként. Télen is fel lehet használni a hamut, még pedig a járdák síkosság-mentesítésére. Itt arra kell ügyelni, hogy ha kerti utakon szeretné felhasználni, akkor a lúgosító hatást nem árt figyelembe venni. Tehát a hamut kiválóan lehet hasznosítani. Ennek tudatában még inkább élvezheti a táncoló lángnyelvek látványát! A hamu igazán hasznos, mindössze tudni kell okosan felhasználni. A fenti tippek ebben sokat segítenek!