Hőszigetelés fontossága otthonunkban

A manapság épülő házak esetében nagyon szigorú épületenergetikai szabályozások léteznek, azonban a már meglévő lakóegységek sok esetben hőszigetelés terén meglehetősen elmaradtak, így korszerűsítésre lenne szükség.

Az energetikai besorolás leginkább az új házak kapcsán és a régiek eladása esetén kerül előtérbe. Sok esetben nem engedhetik meg maguknak a családok, hogy komolyabb energiamegtakarítás célú beruházásokba kezdjenek. Azok, akik lakásfelújításba kezdenek, elsősorban esztétikai vagy funkcionális cél által vezéreltek. Tehát új lakóhelységet szeretnének kialakítani, kicserélni a kopott padlót, lefesteni a falakat. A korszerűsítés leggyakrabban a nyílászárókra és a hűtő-fűtő szerkezetek cseréjére vonatkozik. A ház szigetelése általában kimarad, legalábbis ritkán áldoznak rá, már csak azért is, mert minél nagyobb lakásról van szó, annál többet kell rá áldozni arányaiban. Valószínűleg az is közre játszik ebben, hogy esztétikailag nem sokat ad hozzá a házhoz, azonban igazán hasznos, amivel sokat lehet spórolni. A hőszigetelés egy igazán hasznos befektetés, ugyanis nem csak hosszútávon kamatozik, hanem a hőszigetelést követően azonnal érezteti hatásait.

Ha konkrét példával élünk, akkor a hetvenes-nyolcvanas években épített tipikus Kádár kocka panelt veszünk alapul. Ezeknek az épületeknek általában gyenge hőszigetelése van, aminek okán a belső falak hőmérséklete télen 12-13 fok körül van. Egy ilyen környezetben komoly fűtésre van szükség ahhoz, hogy a lakók megfelelő hőérzettel rendelkezzenek. Ezt megnehezítik a nagy kiterjedésű hideg falfelületek. Egy ilyen típusú épületnek 16 cm szigetelőlapokra lenne szükség, ami munkadíjjal együtt nagyjából másfél-2,5 millió forintba kerül. Nagy összeg, tagadhatatlan, azonban a fűtési költség, akár nyolcvan százalékkal csökkenhet, így egy fűtési szezon alatt kétszázezret is meg lehet spórolni. Ráadásul az ingatlan értéke is nőni fog.