Lakásvásárlás a szakember szemével

Ha a fővárosban szeretne egy régebbi lakást megvásárolni, akkor pár dologra érdemes odafigyelni. A laikus általában azt nézi, hogy mennyire van közel a munkahely, iskola, bevásárló központok. Amivel nincs is semmi baj, azonban érdemes a szakértő szemszögéből is megvizsgálni a lakást!

Egy lakásban számos lehetőség rejlik, csak meg kell látni ezeket. Sajnos sokan elkapkodják a lakásvásárlás, így csalódás lehet a vége. Érdemes végig gondolni, hogy a lakás megfelel-e az életvitelünknek elképzeléseinknek vagy átalakításra lesz szükség. A régi fővárosi lakások esetében gyakori, hogy a praktikum teljes figyelmen kívül hagyásával választották le a helységeket. Ami igazán fontos fűtéstechnikai szempontból, hogy milyen fűtéssel rendelkezik a lakás és hogy kell-e korszerűsíteni rajta. A szigetelés szintén egy olyan szempont, amire kiemelt figyelmet kell fordítani. Ebben az energetikai tanúsítvány lehet nagy segítségünkre. Az energetikai tanúsítvány három szempont figyelembe vételével készül, még pedig a fűtés, szigetelés és nyílászárók. Tehát energetikai szempontból nagyon pontos képet kaphatunk a lakásról.

Az energetikai besorolást bármikor kérhetjük a tulajdonostól. Egy régi lakás esetében a fűtéskorszerűsítés nagyon komoly szempont, ugyanis régi házak esetében engedélyeztetésre lesz szükség. Fontos belekalkulálni a korszerűsítési, felújítási munkákat is a költségvetésbe. Ha a lakásban kandalló is van, az nem csak a hangulatot képes növelni, de másodfűtés gyanánt is szolgálhat. Viszont érdemes érdeklődni ennek állapota felől, hogy tisztában legyünk vele, hogy lesz-e vele plusz munka, egyáltalán működő képes-e, használták-e rendszeresen és minden rendben van-e a füstelvezetéssel. Ha látszólag minden rendben van, abban az esetben is érdemes fűtésszerelővel ellenőriztetni a fűtés berendezéseket!