Az elektromos fűtés előnyei

Amikor egy fűtési megoldás vagy egy energiahordozó alkalmazásáról beszélünk, elsőként az ár kérdését vesszük górcső alá. Az elektromos fűtést alapvetően drágábbnak minősíthetjük a gáznál, azonban ez az állítás napjainkban már nem feltétlenül igaz.

A változás két alapvető okból következhet be; mindenekelőtt tudni kell, hogy a gáz világpiaci ára folyamatosan növekszik, méghozzá jelentős mértékben. A villamos energia ára nem drágul ilyen mértékben, így a két fűtési megoldás költsége lassan kiegyenlítődni látszik. Ráadásul figyelembe kell venni, hogy az elmúlt évek olyan technikai újításokat hoztak el, amelyek kiválóan alkalmasak a gazdaságos villamos fűtés megvalósítására; megjelentek a takarékos kompozit fűtőbetétek, az inverteres klímák, az infrapanelek…

Ha árkalkulációt végzünk, nem szabad csak az energiaárakra szorítkoznunk. A fűtési rendszer kiépítésének költsége roppant fontos szempont; ha a gázfűtési rendszer magas kiépítési költségét vesszük alapul, akkor annak megtérülése kérdéses a villamos megoldásokkal szemben. Az energia árak kiszámíthatatlansága miatt csak remélni tudjuk, hogy a legjobb döntést választjuk; ennek érdekében ajánlott a modern és energiatakarékos fűtési módszereket alkalmazni.