A csőgörénnyel a dugulások ellen

Kisebb-nagyobb dugulások minden háztartásban előfordulnak. Ezek ellen többnyire védekezhetünk házi praktikákkal, azonban vannak olyan helyzetek, amikor valóban elállja valami a víz útját, az a valami pedig se előre, se hátra nem hajlandó elmozdulni.

Ilyenkor pedig már valóban bele kell nyúlni a lefolyó csövébe. Erre pedig ideális a csőgörény, amely ma már szinte bármelyik barkácsüzletben beszerezhető. A csőgörény valójában egy egyszerű, feltekerve árusított, rugószerű véggel rendelkező kéziszerszám. Hosszukat tekintve 5 és 10 m közöttiek lehetnek, vastagságúk pedig 3 és 10 mm között mozog. A nevét onnan kapta, hogy tekergőzve be tud jutni a vékonyabb csövekbe is, és ezek a tekergőző mozdulatok a munkáját is megkönnyítik. A használata igencsak egyszerű.

A csőgörényt csak be kell dugni a lefolyóba, és eljuttatni egész a dugulásig. Ott szétpiszkálható vele a dugulást okozó góc, vagy esetleg ki is húzhat, talán megindítható kifelé a lefolyóból. Ezt követően a csőgörényt ki kell húzni, megtisztítani és eltenni az újabb használatig. Előfordulhatnak azonban problémák is. Lehetséges, hogy a csőgörényünk beragad, és nem mozdul meg aztán az sem semerre. Rosszabbik esetben pedig a kilazításának a próbálgatására akár bele is szakadhat. Ilyen esetekben mi már semmit sem tehetünk, mindenképpen szerelőt kell hívni a problémához.