Miért adnak ki furcsa hangokat a vízvezetékek használat közben?

Bizonyára Ön is megfigyelte már, hogy egyes otthonokban, vagy esetleg a sajátjában is előfordult már, hogy a vízvezetékek különös hangot hallatnak. Ennek több oka is lehet.

Furcsa hangok a vezetékekben, de vajon mitől?

Úgy is mondhatnánk, hogy ezek a csövek szinte élnek, ugyanis figyelmeztető hangokat hallatnak, amikor valami bajuk van. Ezek a hangok igen zavaróak lehetnek, ugyanis néha akár olyant is halhatunk magukból, mintha valaki sikoltozna. Így ezek igen nyugtalanítóak lehetnek. Amennyiben Ön is szeretné megtudni, hogy ezek mégis minek a következményeként jelentkeznek, akkor tartson velünk, hiszen ebben a cikkben erről fogunk beszámolni. Ez a jelenség egyáltalán nem nevezhető szokatlannak, csak sokan nem foglalkoznak vele kellő képen. Ám bizony érdemes, hiszen néha sokkal több áll egy-egy sikoly, mint mi azt gondolnánk.

Gázvezeték

Gázvezeték

Több oka is lehet, ezeknek a furcsa hangoknak, melyek néha a frászt hozzák ránk. Jellemzően akkor fordulhat elő, ha túlnyomás keletkezik a csövekben. Vagyis a víz útját bizonyos szakaszok korlátozzák, és mikor ezeken az akadályokon átjut, akkor hallat különféle hangokat. Ez az egyik opció. Ez az akadály lehet különféle üledék, amely az évek során felgyülemlett, vagy éppen levegő is. Ám furcsa hangok, akkor is jelentkezhetnek, ha a csövek öregszenek. Így ezekkel a vész sikollyal jelzik, hogy ki kell őket cserélni. Ez főként, olyan házaknál jellemző melyeknél még a horgonyzott acélból készült vezetékek találhatóak. Ugyanis ezeket a korrózió már kikezdte és ez fokozza a vízáramlást. Amely nyomásveszteséghez vezethet. A különös hangok még fokozódhatnak, ha a csövekben forró víz kezd el keringeni és azokat már kikezdte a korrózió. Amennyiben nem szeretnénk tovább ezt a cseppet sem kellemes muzsikát hallgatni, akkor ideje új csövekre cserélnünk a régieket. A legjobb választás a réz cső lehet.