Hogyan állapíthatjuk meg, hogy szivárog-e egy vízvezeték az otthonunkban?

Az otthonunkban szivárgó vezetékek nagyon sok gondot okozhatnak, hiszen sokszor észre sem vesszük, olyan kis mértékben történik a szivárgás, ám hosszú idő után eláztathatja a falakat és a körülötte lévő bútorokat is.

Milyen problémákat vonhat maga után?

Legtöbb gondot a csövek állapotában a nagy téli hidegek, azon belül is fagy szokta okozni. Ám ez mellett több oka is lehet, melynek az eredménye lehet a szivárgás. A másik ilyen gyakori probléma a rozsdásodás lehet, amely az évek során felgyülemlik és egy idő után lyukat fúr a vezetékekre. Ezek a lyukak legtöbb esetben szemmel nem is láthatóak. Ám ezen a kis résen is nagy mennyiségű víz szivároghat el hosszú idő alatt, ha nem észleljük a problémát. Kárt okozhat a gipszkartonban, a padlóban, melyeknek a javításuk igen költséges lehet. Amennyiben a csövek problémáját időben felismerjük, akkor az nagyban segíthet abban, hogy az ilyen kellemetlenségeket elkerüljük. Időközönként érdemes átvizsgálnunk a vezetékeket, ugyanis az effajta problémát, ha későn észleljük igen költséges lehet korrigálni.

Vízvezeték szivárgás

Vízvezeték szivárgás

Az mellett, hogy a lyukas cső károkat okozhat az otthonunkban még további problémákkal is szembesülnünk kell. Ez pedig nem más, mint a nyomáscsökkenés. Ugyanis a lyukas cső a víznyomás csökkenéséhez vezethet, melyet legtöbbször akkor észlelhetünk, ha zuhanyozni, vagy kezet mosni szeretnénk. Arról nem is beszélve, hogy az alacsony víznyomás is további gondokat okozhat. Hiszen ennek köszönhetően a vezetékekből nem távozik el megfelelően a szennyeződés, melyek könnyedén dugulást okozhatnak. Úgyhogy amennyiben gyakori nyomás csökkenést észlelünk az otthonunkban, akkor ne várakozzunk, minél előbb hívjunk szerelőt. Abban az esetben, ha fagykárral állunk szemben, akkor a csaptelepből egyáltalán nem jön ki víz. A szivárgásnak több jele is lehet, mint pl. kisebb tócsák, elszíneződött falfelület, stb.