A radiátorok főbb típusai

A laikusok számára a radiátor szó már önmagában is meghatározó, és nem igazán tudnák elképzelni, hogy mi mindenről lehetne beszélni velük kapcsolatban. A legtöbben így, amikor radiátorvásárlásra adják a fejüket, megveszik a legolcsóbbat, vagy azt, amelyiket a legjobb ajánlatnak tartják.

Holott számos tényezőt figyelembe lehet venni a radiátorok kiválasztása során is. Elsősorban nem mindegy, hogy milyen anyagú a radiátor, hiszen nem mindegyik melegít egyformán. Ahogy az sem mindegy, hogy éppenséggel melyik helyiségbe kívánjuk betenni az egyes radiátorokat, hiszen némelyek a funkciójukban is eltérnek.

Lássuk hát, hogy mégis milyen típusú radiátorok kaphatóak a piacon! Elsősorban is alapanyaguk szerint megkülönböztetjük az acélradiátort, az alumíniumradiátort, az öntöttvas radiátort, a rézradiátort, a rozsdamentes acélradiátort és az üvegradiátort. Ezek természetesen árban és hatásfokban sem megegyezőek, a legnépszerűbbnek pedig mindenképpen az acélradiátort nevezhetjük közülük. Üzemmódjuk szerint beszélhetünk melegvizes rendszerre alkalmazható radiátorról, elektromos radiátorról és vegyes üzemű radiátorról, mely megállja a helyét a meleg vizes és az elektromos üzemeltetés tekintetében is.

Elhelyezésük szerint megkülönböztetünk álló, fekvő és térbe helyezhető radiátorokat. Technológiájuk szerint pedig léteznek lap-, cső-, tagos és egyedi formájú radiátorok. Végül pedig a felhasználási terület szerint is feloszthatóak a radiátorok. Ebből a szempontból beszélhetünk szobai radiátorról, törölközőszárító radiátorról, előszoba radiátorról és higiéniai radiátorról. Ezek közül az első talán a legismertebb, hiszen ezt a fajtát használjuk a szobáinkban, irodáinkban, stb. A második típus is népszerű a fürdőszobákban, azonban használhatjuk akár a konyhában is. A higiéniai radiátort pedig olyan helyeken használják, ahol valóban kiemelten fontos a higiénia (pl. kórházakban).