Ecet: a mosógépünket is tisztává varázsolja

Ritkán gondolunk arra, hogy azok a gépek, készülékek, tárgyak, amelyek kifejezetten a tisztításra szolgálnak, néha maguk is tisztításra szorulnak. Különösen igaz ez a mosógépünkre, amelynek a belső alkatrészeit nem is látjuk, így az ott esetlegesen felhalmozódó lerakódásokat sem tudjuk megszemlélni, így eszünkbe sem jut, hogy esetleg nem lehet maradéktalanul tiszta belülről.

Pedig úgy, ahogy a lefolyóinkban is lerakódhatnak a szappan- és samponmaradékok, úgy a mosógépünkben is lehetnek lerakódások a mosószertől. Különösen igaz ez akkor, ha mosóport használunk, nem pedig folyékony mosószert. Tovább tudja rontani természetesen a helyzetet a vízkő és az esetlegesen olajosabb, zsírosabb szennyeződések is. Ha pedig véletlenül egy-két kisebb tárgy is bekerül a gépezetbe, akkor akár el is dugulhat a mosógépünk, és nagyobb vízmennyiség köthet ki a fürdőszobánkban.

Ez utóbbi ellen természetesen csak úgy tudunk védekezni, ha minden alkalommal teljesen átnézzük a ruháink zsebeit, de a többi ellen egy-két praktikát is bevethetünk. Csakúgy, mint számos más helyen, az ecet itt is csodákra képes. Az egész tisztításhoz mindössze egy liter ecetre van szükség, melyet a dob és a mosószer-adagoló között kell elosztani. Ezt követően pedig a legmagasabb hőmérsékleten el kell indítani a mosógépünket. Miután lejárt a program, már tiszta is lesz belülről a mosógépünk. Erre pedig a bizonyíték a következő mosás alkalmával fog előkerülni. Ekkor ugyanis már érezni fogjuk, hogy mennyivel frissebb a ruhák illata. Amennyiben gyakran mosunk szennyezettebb ruhákat, akkor ezt a praktikát akár havonta is bevethetjük, egyébként pedig fél-egy évente is elég alkalmazni.