Hogyan kezeljük az otthonunkban jelentkező szivárgást?

Bizonyára mindenki tisztában vannak a veszélyével, ha a lakásban, vagy a házunkban gázszivárgás keletkezik. Sajnos sokszor erre nem vagyunk megfelelően felkészülve és nagyon komoly következményekkel járhat együtt.

Mit tehetünk?

A földgáz egy színtelen, szagtalan vegyület, melyet szerencsére már illatosítana, így könnyebben észlelhető, ha szivárgás lép fel. Annak érdekében, hogy az esedékes problémákat elkerüljük, célszerű fűtési szezonon kívül elvégezni az éves karbantartást. Ezzel nagyon sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Sokan esnek abba a hibába, hogy mikor vége a fűtési szezon, akkor el is feledkeznek a kazánról. Ez a legrosszabb eshetőség, melyet tehetünk. Mivel, egy nem karbantartott kazánnál léphet fel a legtöbb probléma. Bármilyen problémát észlel, mint pl. kotyogás, zörgés, stb. akkor célszerű rögtön szerelőhöz fordulni. Számos olyan dolog található a lakásunkban, melynek a javítását mi magunk is elvégezhetjük. Ugyanis így sokkal hatékonyabb megoldásnak bizonyul. Viszont a gázkazán az túl komplikált és veszélyes, hogy mi magunk kezdjünk megjavítani. Gázszivárgás hátterében viszont nem csak egy meghibásodott kazán, de egy gáztűzhely is problémát jelenthet.

A szivárgott gáz akár egy szikrát követően is könnyedén berobbanhat. Ezért is kell nagyon óvatosnak lenni vele. Amennyiben bármi jelenét észleljük, hogy gázszivárgás van, akkor legjobb amit tehetünk, hogy minél előbb ablakokat nyitunk. Majd elhagyjuk a problémás területet. Ezt követően értesítsük az illetékes személyeket, illetve a szomszédok figyelmét is felhívhatjuk a fennálló veszélyre. Nagyon fontos, hogy minden nyíltlánggal való kapcsolatot szüntessünk meg. Akár egy villanykapcsoló is veszélyes lehet ilyen esetben. Ma már számtalan érzékelő kapható. Annak érdekében, hogy megóvjuk saját magunk, illetve a családunk érdemes beszerezni egyet.