Hogyan légtelenítsük a radiátorokat megfelelően?

A radiátorok légtelenítése egyszerű feladat és nem igényel különös szaktudást. Ezt a feladatot akár saját maga is elvégezheti, ha fűtési rendszere radiátoros megoldásokat tartalmaz. Persze itt is oda kell figyelni néhány alapvető dologra, amelyeket az alábbiakban sorolunk fel.

A radiátor szellőztetés alapjai

Először is essen szó arról, hol is található a szellőztetéshez nélkülözhetetlen radiátor szelep. A legmodernebb radiátoroknál is a szellőztető szelep általában a radiátor felső részén, oldalt található a radiátor szelep ellentétes oldalán. A légtelenítéshez használt szerszámok közül a lapos fejű csavarhúzó is használható, amennyiben nincs meg az erre a célra szolgáló szellőztetőkulcs. A légtelenítés lépései igen egyszerűek, így bárki el tudja azokat végezni. Első lépésben, amennyiben használatban van a fűtési rendszer, azt állítsuk le. Nyissuk meg a légtelenítő szelepeket és légtelenítsük a radiátorokat, majd zárjuk is le őket. Töltsük fel a rendszert 1,5 bár nyomásra, de arra figyeljünk, hogy a rendszert ne kapcsoljuk be, tehát a feltöltés alatt ne működjön a cirkó vagy a kazán. ezzel végeztünk is.

Beindíthatjuk a rendszert és ellenőrizhetjük, ha megfelelően fűt vagy nem ad ki csobogó hangot a radiátor belseje. Amennyiben igen, ismételten végezzük el a szellőztetés lépéseit. Nem ördöngösség, de amint azt már említettük a lépések sorrendjére mindenképpen figyeljünk oda, mert könnyedén kárt okozhatunk a fűtési rendszerben. Ha nem vagyunk magabiztosak a dolgunkban, mindenképpen érdemes kihívni egy szakembert, aki pillanatok alatt elvégzi ezt a feladatot szakszerűen és nem kell azon aggódnia, hogy gondot okoz a fűtéssel kapcsolatban. Hívja telefonszámunkat gond esetén, több éves tapasztalattal rendelkező munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére, akár a radiátorok szellőztetése kapcsán is. Forduljon hozzánk bizalommal!