Mikor érdemes flexibilis gázcsövet cserélni?

A kérdés talán sokunkban felmerült, hiszen a flexibilis csövek élettartama sokkal kisebbnek tűnhet, mint a hagyományos csöveké. Nos, ez így van, a flexibilis csövek élettartama valóban nem hosszú, ezért rendszeresen meg kell figyelni, ha problémák adódhatnak-e és ellenőrizni az apró repedéseket is.

A flexibilis csövek cseréjének fontossága!

A vízszerelés alkalmával gyakran használt flexibilis csövekkel a gázvezetéknél is előszeretettel alkalmazzák a szakemberek. Azzal a különbséggel, hogy itt lényegesen nagyobb a veszélyforrás mint a víznél. Különösképpen oda kell figyelnünk a flexibilis gázcső szavatossági idejére, hiszen a hasonló flexibilis csövek egy idő után elöregednek és veszélyessé válhatnak. A flexibilis gázcsöveket leggyakrabban a gázkészülések beszerelésénél használják, mint például a gázbojlerek, gáztűzhelyek, gázcirkók és gázkazánok esetében. A gyártástól számított 4-5 év a flexibilis gázcsöveknek a szavatossági ideje, így ennek cseréje is erre az időszakra tehető. Az időszakos cseréjének a fontossága kiemelkedő, mert apró repedések jelenhetnek meg, amelyek nagyban fokozzák a gáz szivárgás veszélyét.

A bekötésüket minden esetben bízzuk szakemberre, ugyanis komoly károkat is okozhatunk otthonunkban, ha nem szakszerűen kötöttük be. A tapasztalattal rendelkező szakember a bekötést követően szappanos vízzel vagy az erre szakosodott boltokban is kapható habbal ellenőrizni tudja, ha gáz szivárgás esete áll fenn és azonnal javítani is tudja azt. A lejárt szavatosságú vagy elhasználódott flexibilis csövek könnyen veszélybe tehetik otthona vagy akár családtagja épségét, ezért minden esetben ellenőriztesse azokat egy tapasztalattal rendelkező szakemberrel. A flexibilis gázcsövek rendszeres cseréjének fontossága kiemelkedően fontos, mert akár emberi életek is múlhatnak rajta. Ne feledje, soha ne kezdjen gázszerelésbe saját kezűleg, mert könnyen rámehet az otthona épsége!